Acasă Locale Stiri Satu Mare Vinurile sătmărene vor putea fi comercializate cu indicația “Dealurile Sătmarului”

Vinurile sătmărene vor putea fi comercializate cu indicația “Dealurile Sătmarului”

Prin grija Consiliului Județean Satu Mare s-a demarat procedura de obținere a indicației geografice „Dealurile Sătmarului” către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole. În momentul de față documentația aferentă este publicată pe pagina de webhttp://www.onvpv.ro/, iar după expirarea termenului prevăzut în regulamentul O.N.V.P.V. se va trimite pentru validare către Comisia Europeană.

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a declarat că în aproximativ două luni indicația geografică „Dealurile Sătmarului” va fi publicată în Monitorul Oficial.

Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu indicația geografică „Dealurile Sătmarului” care se întinde pe teritoriul județului Satu Mare se completează cu următoarele unități administrativ-teritoriale:

* Rătești  cu localitățile:

– Beltiug (satele Beltiug, Rătești și Șandra)

– Ardud (satele Ardud, Ardud Vii și Gherăușa)

– Viile Satu Mare (satele Viile Satu Mare și Tătărăști)

– Socond (satele Socond și Hodișa), Soconzel, Cuța și Stâna

– Supur (satele Dobra, Hurezu Mare și Racova)

– Săcășeni (satele Săcășeni, Chegea)

– Acâș (satul Unimăt)

– Bogdand (satele Bogdand, Babța, Ser și Corund)

– Hodod (satele Hodod, Nadișu Hododului, Lelei, Giurtelecu Hododului)

– Homoroade (satele Homorodu de Sus, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc, Solduba, Necopoi, Chilia).

*Halmeu (satele Halmeu și Halmeu – Vii)

– Orașu Nou (satele Orașu Nou – Vii, Remetea Oașului și Orașu Nou) Prilog, Prilog-Vii, Racșa-Vii

– Tarna Mare (satul Tarna Mare)

– Batarci (satul Tămășeni)

– Turulung (satul Turulung – Vii)

*Tășnad cu localitățile

– Pir (satul Pir)

– Săuca (satul Săuca)

– Cehal (satele Cehal, Cehăluț și Orbău)

– Orașul Tășnad, cu localitatea Tășnad

– Orașul Tășnad, cu localitățile Tășnad, Blaja, Rațiu și Sărăuad

*Carei cu localitătile

– municipiul Carei cu localitatea Carei.

– Comuna Sanislău – sat  Sanislău

– Comuna Ciumești

Județul Satu Mare se află situat pe linia nordică a arealului viței de vie și poate de aceea vinurile de aici, obținute în ultimul bastion al viei, strâng în ele savori unice.

Drumul vinului sătmărean începe din nordul județului de la vestitele vii ale Halmeului.

Mărturiile istorice relevă faptul că viticultura reprezintă o îndeletnicire străveche a locuitorilor din această zonă.

Dealurile, presărate cu roci vulcanice în urmă cu milioane de ani, când munții Oașului își aruncau magma fierbinte prin cratere enorme, au dobândit calități pedoclimatice excepționale pentru cultivarea viței de vie.

Primele însemnări privind cultivarea viței de vie în județul Satu Mare datează din anul 1237.

Conscripția domeniului cetății Sătmar realizată în vara anului 1569 centralizează datele economice ale domeniului, din care aflăm care sunt localitățile din Sătmar unde oamenii au activitate viticolă și  implicația acestei ocupații în dezvoltarea comunității. Din listele persoanelor recenzate sau nerecenzate aflăm și nume de familie ce derivă din ocupații, pentru noi importante fiind cele derivate din activități viticole cum ar fi: Kádár, Borégetö, Korcsolás, Boros.

Istoricul David Prodan aduce informații prețioase privind localitățile viticole și importanța viticulturii în dezvoltarea Sătmarului.

Așa aflăm că, în urbariul din 1569 apare notată dijma și nona din vin numai la unele localități: ”…….. în Livada se notează că e deal de vii (promontorium) bun, de unde nu se dă nici o nonă împăratului, ci numai dijma întreagă a vinului. În Ardudul Mic de asemenea nona din vin o primea împăratul, dijma preotul. În Beltiug era deal de vii bun, din care, tot așa nona venea împăratului, dijma preotului. În Orașu Nou deal de vii bun, de unde nu dau nici o nonă. Dau însă dijmă împăratului.”

Tot în lucrarea istoricului aflăm și faptul că: „….. venitul crâșmaritului de la 16 august 1569 până la 15 septembrie 1570  au fost crâșmărite 523 de buți de vin cu 11998 fl.17 d.”

Scrierile despre crâșmărit și viile împărătești de la Livada, Dobra, Ardud, Beltiug, Tășnad și alte vii din Sătmar vorbesc despre obligația de crâșmărit de Crăciun, Paști și Rusalii.

Prin acest important demers, vinurile sătmărene își vor recăpăta identitatea adevărată, cea cu indicația geografică „Dealurile Sătmarului” și nu „Dealurile Crișanei cum eronat au fost denumite până acum.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente