29.8 C
New York City
miercuri, august 10, 2022
AcasăsusZiua Națională a Bibliotecarului și Săptămâna Națională a Bibliotecilor

Ziua Națională a Bibliotecarului și Săptămâna Națională a Bibliotecilor

La inițiativa Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), data de 23 aprilie a fost declarată prin Hotărâre de Guvern drept Ziua Bibliotecarilor din România, eveniment ce coincide, la inițiativa UNESCO, cu Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană Satu Mare derulează pe parcursul întregii săptămâni o serie de activități și evenimente profesionale, culturale, de recreere și de promovare a profesiei de bibliotecar, a bibliotecii și a serviciilor oferite de biblioteca publică, evenimente care concentrează experiențele profesionale cele mai relevante din perspectiva bibliotecarilor membri ANBPR.

Ziua de 23 aprilie este dedicată expoziției tematice de carte, sub genericul „Pagini din istoria Cărții și a Bibliotecii”, găzduită de către Secția de împrumut pentru copii, urmând ca la data de 24 aprilie să se deruleze activitatea „Ștafeta poveștilor”, inclusă în proiectul interjudețean „Biblioteca – fereastră deschisă spre nenumărate vieți”. Găzduită în Sala multimedia, cu începere de la orele 1300, la această activitate vor participa elevi de la prestigioasele Colegii Naționale „Ioan Slavici” și „Doamna Stanca”, alături de bibliotecari, profesori și documentariști. Scopul proiectului este acela de a-i atrage pe elevi în lumea fascinantă a literaturii, descoperirea și punerea în valoare a copiilor cu talent artistic, familiarizarea acestora cu biblioteca, cu serviciile oferite de bibliotecă și cu tehnicile de identificare și de regăsire a informației, familiarizarea cu actul de creație literară, dezvoltarea simțului literar-artistic, formarea deprinderilor de studiu și lectură, de muncă intelectuală în rândul elevilor. De asemenea proiectul își propune familiarizarea copiilor cu lumea poveștilor, redescoperirea eroilor din basme, educarea actului creației și dezvoltarea talentului narativ și artistic al elevilor.

Ziua de vineri, 25 aprilie, este dedicată unei activități care s-a bucurat de un succes deosebit și în anii precedenți, „Bibliotecar pentru o zi”. De această dată, bibliotecari vor fi copii instituționalizați, activitatea fiind organizată în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare.

„Aflată la a treia ediție, această activitate a stârnit interesul multor elevi. Sperăm ca o parte dintre ei să prindă drag de profesia de bibliotecar și să se pregătească temeinic și din timp pentru această frumoasă provocare.” , a declarat Lacrima Camelia Istrăuan, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

Săptămâna Națională a Bibliotecilor se va încheia sâmbătă, 26 aprilie, cu un colocviu profesional și o excursie documentară, sub genericul „De la cartea de căpătâi la biblioteca de suflet”. Bibliotecarii sătmăreni vor fi oaspeții colegilor lor maramureșeni de la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare și de la Biblioteca Municipală „Laurențiu Ulici” Sighetu-Marmației.

„Marcarea zilei de 23 aprilie ca zi națională a bibliotecarilor din România reprezintă recunoașterea publică a instituției bibliotecare, locul în care bibliotecarii dau cărții un rol indispensabil, esențial, de educare și culturalizare. În această zi sărbătorim bibliotecarul ca un bun profesionist, dăruit acestei meserii. Cei care beneficiază de serviciile lui, știu că el, bibliotecarul, din fiecare localitate, fiecare compartiment sau serviciu de bibliotecă rămâne același pasionat de propria-i profesie.”, a declarat Angela Câmpian, președinte ANBPR, filiala Satu Mare.

În cadrul filialei ANBPR Satu Mare, membră în Asociația Națională încă de la înființarea ei, din 1990, își desfășoară activitatea 92 de bibliotecari.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente