Acasă sus Zilele Culturale Germane 8-11 mai

Zilele Culturale Germane 8-11 mai

18768

Cea de-a 14-a ediție a Zilelor Culturale Germane va avea loc la Satu Mare în perioada 8-11 mai. Forumul Democrat German împlinește 25 ani de la înființare iar timp de patru zile se vor desfășura o serie de manifestări pentru a marca acest eveniment etno cultural.

În cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi la Fundația Sătmăreană pentru Cooperare Internațională, președintele Forumului Democrat German Satu Mare, Johann Forstenheizle, vicepreședintele FDG regional, Stefan Keizer, președintele filialei municipale Satu Mare, Iosif Holczli, președintele filialei județene, Ioan Leitner și vicepreședintele Organizației Județene de Tineret FDG, Gabriela Rist, au prezentat programul manifestărilor care au menirea de a păstra și promova identitatea germană în Satu Mare.

Potrivit, președintelui FDG Satu Mare, Johann Forstenheizle, la acest eveniment vor fi prezenți oameni de onoare, deputat al FDGR, Victor Ovidiu Ganț, Christian Hans Olasz -din partea Ambasadei RFG la București și Carol König din partea Ministerului Culturii la Zilele Culturale Germane Sătmărene.

Deschiderea Zilelor Culturale Germane Sătmărene vor avea loc în data de 8 mai, la ora 17:00 la Casa Șvabilor de pe strada Vasile Lucaciu, în incinta căruia se va prezenta un film scurt ”25 de ani FDG”, realizat de Christel Ungar Țopescu TVR1/ Akzente. După prezentarea filmului va urma o seară de cântece cu Carina Renascentia din Carei și profesorul Marius Boroș din Satu Mare.

La ora 19:00, în incinta Muzeului Județean Satu Mare va avea loc vernisajul expoziției ”25 de ani de FDGR- minoritatea germană din România”.

Organizația Tinerilor Germani Sătmăreni Gemeinsam va desfășura sâmbătă, 9 mai, ora 9:00 la Casa Svabilor, sărbătoarea copiilor unde vor participa aproximativ 300 de copii.

Tot sâmbătă, începând cu ora 16:00 pe Aleea Coposu va avea loc un Flash Mob și program cultural iar de la ora 18:00, prezentarea broșurii ” 25 de ani FDG din regiunea Transilvania de Nord” și onorarea a 30 de membri fondatori ai FDG, la restaurantul Tratoria, strada Decebal, nr 2.

Duminică, 10 mai, la Biserica Calvaria va avea loc slujba festivă iar de la 11:30, Soontagskaffee (Cafea de duminică) și deschiderea expoziției Schwobalandle” a lui Ștefan Tillinger. Expoziție realizată împreună cu Asociția Artiștilor Plastici șin Satu Mare. Acompaniament muzical: Schwabischer Mannerchor din Carei, Petrești și Satu Mare. Dirijor: Johann Vezer și Karl Heinz Rindlfleisch.

Ziua de luni va fi dedicată copiilor și elevilor de la liceul german care sunt invitați începând cu ora 11:00 la Casa Șvabilor, pentru a viziona piesa de teatru              ”Max und Moritz”, prezentată de Theaterlaboratorium/ Teatrul din București, Kulturtreffpunkt.

De asemenea, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor  va avea loc piesa de teatru ”Panik”, prezentată de Teatrul Radu Stanca din Sibiu- secția germană.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente