marți, iulie 16, 2024
Acasăsus65 de ani de la moartea lui Rodion Markovits comemorati la Gherta...

65 de ani de la moartea lui Rodion Markovits comemorati la Gherta Mica

Astăzi, 27 august cu prilejul împlinirii a 65 de ani de la moartea scriitorului Rodion Markovits, la casa memorială din satul Gherța Mică unde s-a născut marele scriitor, a fost reamplasată o placă memorativă în locul celei anterioare deoarece datele privind nașterea lui Markovici erau scrise eronat.

La această manifestare au fost prezenți: președintele Consilului Județean, Adrian Ștef, Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, președintele Comunității Evreiești din Satu Mare, Nicolae Decsei, publicistul Arpad Muzsnay, primarul comunei Gherța Mică, Ioan Ciută, precum și o delegație de evrei venită din Israel.

Președintele CJ, Adrian Ștef a declarat că dorește ca la Gherța Mică, în casa în care s-a născut Rodion Markovits să fie amenajat un muzeu al iudaismului din Transilvania de Nord. “Aducem piosul nostru omagiu lui Rodion Markovits, un mare scriitor sătmărean, născut aici la Gherța Mică, dar care o pot spune fără să greșesc că aparține literaturii universale. Vreau să le mulțumesc domnului Felician Pop, directorul Centrului de Creație Satu Mare, domnului președinte a Comunității Evreiești, Nicolae Decsei, și publicistul Muzsnay Arpad pentru că–l redau sătmărenilor pe unul din importanți dar prea puțin cunsocuți scriitori sătmăreni din perioada interbelică, Rodion Markovits, tradus în nu mai puțin de 17 limbi. comemorăm un mare scriitor, care a scris frumos despre Satu Mare”.

Rodion Markovits s-a născut în 1884 la Gherța Mică, a scris în limba maghiară despre lumea românească a Țării Oașului, înnobilând astfel spiritul sătmărean autentic, caracterizat de fraternitate și coeziune interetnică.

Printre scriitorii evrei de expresie maghiară din Transilvania, Rodion Markovits ocupă o poziție privilegiată, dacă ne gândim numai la faptul că romanul său cel mai cunoscut, „Garnizoana din Siberia” a fost tradus în 14 limbi, fiind considerat în perioada interbelică un adevărat best seller.

 rodion-markovici (1)rodion-markovici (3)rodion-markovici (4)DSC_1245

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente