Iahnia de fasole este o mâncare tradițional românească pe care o servin cel mai adesea în zilele de post.
Fasolea are nenumarate beneficii , este plina de fibre , care promoveaza sanatatea tractului digestiv si pot reduce unele tipuri de cancer .Ea , contine chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele , de asemenea are si o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu , fosfor , potasiu , acid folic , magneziu si fier.
Ingrediente iahnie de fasole boabe
Fasole uscata alba – 500 g ;
Frunze de dafin la fiert ;
Ceapa alba -1 bucata ;
Pasta de tomate -1 lingurita ;
Ardei gras -1 bucata ;
Rosii – 2 bucati sau cubulete din conserva ;
Ulei de floarea soarelui – 50 ml ;
Ierburi uscate (busuioc, patrunjel,etc) ;
Piper negru macinat si tarhon – 1 lingurita
Sare dupa gust .
Primul pas si cel mai de lunga durata , este sa fierbeti fasolea cu 2 frunze de dafin.
Puteti s-o inmuiati in apa peste noapte si a 2-a zi va fierbe mult mai repede si bine. Cand a fiert fasolea , cam cu o ora inainte sa fie gata mancarea , va apucati de facut iahnia.
Intr-o tigaie incingeti uleiul , adaugati ceapa taiata cubulete si lasati 2 minute. Apoi adaugati ardeiul taiat cubulete sau julien, amestecati bine si caliti impreuna cam 5 minute. Adaugam rosiile taiate cuburi, amestecati si mai lasati 5 minute la foc mediu.
Puneti si pasta de ardei/tomate – eu o prefer pe cea de ardei. Amestecati bine, timp de 2 minute.
Acum , adaugati fasolea fiarta cu putina zeama .
Asta ca sa o mai fierb putin in acest sos de legume si sa aiba zeama. Nu o turnati cu toata apa in care a fiert, adaugati zeama doar cat sa dizolvati sosul format.
Amestecati bine si cand incepe sa fiarba totul , faceti focul mic si lasati cam 20-30 de minute, sosul va scadea putin si se va ingrosa.
Potriviti de sare , adaugati putin piper negru macinat , ierburi uscate (aici patrunjel si tarhon).
Amestecati bine , mai lasati 1 minut sa fiarba apoi , inchideti focul.
O mai lasam in tigaie fara foc , cam 10-15 minute , sa se „linisteasca” si patrunda apoi o servesc simpla , cu paine si neaparat cu ceva muraturi !
Pofta Buna!