vineri, aprilie 26, 2024
AcasăRetete culinarePASCA-RETETA TRADITIONALA

PASCA-RETETA TRADITIONALA

 

Pasca simpla reteta traditionala cu aluat dospit , de cozonac , cu clasica umplutura de branza , vanilie si stafide. Este un deliciu pe orice masa de Pasti si nu numai.

Ingrediente :

Pentru aluat:

300 g faina ;

2 galbenusuri ;

50 g zahar ;

100 ml lapte ;

100 g branza de vaci grasa, bine scursa de zer ;

50 g unt cu min. 80% grasime ;

un praf de sare ;

coaja de lamaie ;

vanilie ;

20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata ;

Pentru umplutura:

1 ou ;

2 albusuri ;

200g branza de vaci ;

50 g unt cu min. 80% grasime ;

100 g zahar tos ;

50 g stafide ;

50 g smantana grasa ;

30 g faina de orez (sau faina alba, amidon) ;

un praf de sare ;

vanilie ;

coaja de lamaie .


Pentru decor

1 ou ;

Pentru aluat mai intai se incalzeste putin laptele , se adauga zaharul si drojdia , apoi se adauga si celelalte ingrediente, mai putin faina si se amesteca bine. Apoi se adauga treptat faina si se framanta (nu mult, doar cat sa se omogenizeze) un aluat compact care se lasa la dospit la cald, pana se dubleaza (aproximativ 30 de minute).

Se scoate aluatul pe o suprafata infainata si se imparte in doua (o treime pentru baza si doua treimi pentru impletitura) . Bucata mai mare se imparte in alte doua bucati si se fac niste cordoane lungi si subtiri, care se sucesc, astfel incat sa aiba lungimea cat circumferinta tavii.Partea mai mica se intinde pe masa, cu sucitoarea, astfel incat sa fie de marimea formei in care dorim sa facem pasca. Impletitura se pune la margine, astfel incat sa formeze o coronita.

Aluatul astfel obtinut se mai lasa 15 minute la dospit , acoperit cu un stergar de bucatarie.

PREPARARE UMPLUTURA PASCA

Pana dospeste aluatul in forma putem face crema. Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu un praf de sare si restul ingredientelor se amesteca separat. Albusurile batute se adauga treptat si cu grija la restul compozitiei, obtinandu-se astfel umplutura.

Inainte de a umple aluatul , se unge aluatul la margine cu un ou batut. Umplutura se toarna apoi in cavitatea formata de aluat.

Pasca simpla se coace 20 de minute la 180° apoi inca 10-15 minute la 150°.

P.S : M-au cucerit puisorii din poza prea tare , incat nu am putut sa mai aleg o fotografie reprezentativa doar cu pasca .M-as bucura sa va fur un zambet cu ea .

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente