29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăsusANAF desfașoară un proiect pilot de combatere a muncii „la negru”

ANAF desfașoară un proiect pilot de combatere a muncii „la negru”

Munca “la negru” în România afectează, sub diversele ei forme o parte importantă din totalul populației care prestează activități dependente și generează efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale și bugetului asigurarilor de sănătate.

În vederea prevenirii și combaterii muncii nedeclarate și/sau subdeclarate, în scopul sprijinirii concurenței loiale în mediul de afaceri, respectiv a protejării angajaților prin creșterea nivelului de securitate socială, A.N.A.F. derulează un proiect subsecvent prevederilor Strategiei de conformare fiscală pe baza evaluării riscurilor la nivelul Agenției, în contextul asumării angajamentelor convenite cu Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. În cadrul proiectului de combatere a muncii „la negru”, ce va fi demarat începând cu data de 1 mai a.c., va fi cuprins un eșantion semnificativ de contribuabili din regiunile Ploiești și Brașov.

A.N.A.F. solicită angajatorilor ca în termen de 90 de zile de la demararea proiectului să ia măsuri în vederea conformării voluntare la obligațiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal și Codului de procedură fiscală. Precizăm că se vor efectua inspecții și controale la nivelul contribuabililor care prezintă risc în ceea ce privește evaziunea în domeniul contribuțiilor sociale, de sănătate și al impozitului pe venit. În activitatea de control vor fi formate și angrenate echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituțională cu autorități ale statului, care au competență în domeniu.

Pe baza rezultatelor, A.N.A.F. va proceda la proiectarea unui model de conformare și la stabilirea unui program riguros de control și de inspecție axat pe identificarea muncii nedeclarate și subdeclarate, proiect ce va fi extins la nivel național începând cu 1 ianuarie 2015 și pe intreaga perioadă de prescripție a obligațiilor fiscale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente