duminică, decembrie 3, 2023
AcasăsusANOFM Satu Mare nu se descentralizează

ANOFM Satu Mare nu se descentralizează

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat dupa ce a prezentat proiectul descentralizarii parlamentarilor USL, ca decizia politica a Uniunii este ca ANOFM sa nu se descentralizeze, pentru a nu crea distorsiuni in sistem, el aratand ca posibilitatea descentralizarii ANPS mai este inca explorata.  “In ceea ce priveste ANOFM, decizia noastra este sa nu se descentralizeze. In ceea ce priveste ANPS, vom avea maine si poimane (marti si miercuri – n.r.) discutii cu doamna ministru Campeanu, sa vedem daca putem descentraliza activitatea de colectare de dosare si de plati efective, care sa treaca sub activitatea CJ, avand in vedere ca cea mai mare parte din munca efectiva o fac primarii, prin anchetele sociale si prin dispozitia de punere in plata”, a spus Dragnea. El a aratat ca, practic, primarii au cea mai mare responsabilitate in acest domeniu, pentru ca ancheta sociala o face primaria, prin angajatii sai, iar dispozitia efectiva de punere in paractica o face tot primarul.

“Dorinta lor a fost ca aceasta activitate sa treaca la CJ pentru ca discuta mai bine primaria cu CJ”, a spus Dragnea. El a mentionat ca a discutat cu ministrul Muncii, Mariana Campeanu, in cursul zilei de luni si a precizat ca marti, cand vor fi reluate dezbaterile, ar putea fi gasite argumente serioase pentru a transfera aceasta competenta, pastrand la nivelul ministerului activitatea de inspectie sociala, cum a fost pastrata la toate ministerele. “Discutia despre ANOFM si ANPS nu are in vedere decat un singur lucriu: daca putem descentraliza fara sa avem riscul sa producem distorsiuni in sistem – e un sistem foarte complex.

La ANOFM e clar ca, daca descentralizam, sunt tulburari in sistem. La ANPS exista aceasta posibilitate pe care o mai exploram maine si poimaine”, a mai spus Dragnea. El a precizat ca a trimis pe mail fiecarui parlamentar USL proiectul de descentralizare, urmand ca marti acestia sa intre in posesia proiectului de act normatriv, la nivel de articol de lege, astfel incat, pana la sfarsitul saptamanii in curs sa fie trimise amendamente la Ministerul Dezvoltarii.  Anterior, surse din USL au declarat ca in comisia mixta pentru descentralizare, condusa de Liviu Dragnea si Klaus Iohannis, nu s-a reusit, luni, sa se ajunga la un acord in ceea ce priveste descentralizarea agentiilor nationale pentru Ocuparea fortei de munca si pentru Prestatii sociale. Sursele au mentionat ca ministrul Muncii, Mariana Campeanu, nu ar dori ca aceste doua structuri sa fie descentralizate, desi o decizie in acest sens ar fi fost luata la nivel politic in sedinta USL de saptamana trecuta.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente