duminică, decembrie 3, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MarePrimul sat de lut din România este în Satu Mare

Primul sat de lut din România este în Satu Mare

Un nou sat prinde rădăcini în județul Satu Mare. Nu este vorba de o nouă aglomerare rurală, ci de un sat de vacanță intitulat „Satul de lut”. Mai multe case vor fi construite prin  acest proiect, iar mai apoi acestea vor fi puse la dispoziția turiștilor. Trei familii din comuna Pomi deja au donat pământul pe care urmează să se realizeze mai multe case din pământ.

Un proiect social ambițios, o idee bună și dorința de afirmare a comunitații din Pomi aduc pe lume în județul Satu Mare un nou sat. Menirea acestuia va fi diferită față de satele tradiționale, fiind dedicat turiștilor. “Satul de Lut” este un proiect social, prin intermediul căruia se dorește ajutorarea copiilor proveniți din familii defavorizate și a celor cu handicap. Acesta va cuprinde șase case din lut, unde vor fi cazași turiști, iar banii rezultati vor fi utilizați în scopuri sociale și caritabile.

Comuna Pomi, locul unde se va înălța satul va intra astfel în circuitul turistic. Deși din lut, casele nu păstrează linia tradițională românească. Ideea acestora este împrumutată de la canadieni, fiind mult mai eficiente energetic și mult mai ecologice. Acestea sunt construite dintr-un amestec de lut, paie, apa și nisip, suficient de rezistente și bine izolate. Fiecare casă va fi personalizată de către arhitecții care le vor proiecta, promițând să ofere însă condiții moderne într-un dulce stil rustic. Acestea vor folosi doar materiale luate din natură, astfel încât să se potrivească în mediul natural din care vor face parte.

Campania pentru strângerea unor fonduri a început deja. Până în 30 octombrie 2013, fiecare dintre noi are posibilitatea de a susține prin acordarea unui vot un mare proiect pe care Asociația socială Satul de Lut își dorește să îl implementeze în județul Satu Mare în parteneriat cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca. Proiectul intitulat sugestiv ‘’Construim natural’’, poate fi votat accesând www.taraluiandrei.ro, categoria Idei din TLA.

Asociația Socială dorește să contruiască cu voluntari și cu persoane din grupuri vulnerabile câteva case naturale care să aiba ca scop obținerea de venituri din închiriere, din organizarea de teambuilding-uri, tabere, workshop-uri. Cu banii adunați se vor organiza tabere gratuite pentru copii cu rezultate bune la învățătură care provin din familii fără venituri sau cu venituri foarte mici.

Cum a început totul

Totul a pornit de la un teren situat la marginea localității, în spatele pădurii unui vechi conac, pe care două generații s-au tot gândit cum să-l valorifice. „Pentru că nu doream să stricăm frumusețea locului cu afaceri industriale, în urma participarii la un workshop în Sasca Montană, văzând cât sunt de frumoase și de sănătoase casele de cob, ne-am hotărât să arătăm și altora ce înseamnă să trăiești sănătos, cât este de important să fi în natură măcar o săptămână dintr-un an, cât este de important pentru organismul nostru să se deconecteze de tot ceea ce înseamnă toxic și poluant“, spune Anita Lenghel, una dintre fondatoarele acestui proiect. Femeia are un băiețel care suferă de sindromul Silver Russell. Pe lângă faptul că are o statură mică, asimilează și foarte greu, ia în greutate 100 grame în două, trei luni. „Stând o săptămână la Sasca Montana copilul meu care avea doi ani atunci a pus în greutate 300 de grame într-o săptămână. De aici a început ideea de Asociație, pentru a arăta oamenilor beneficiile naturii“, mărturisește Anita.

Încetul cu începutul s-au strâns un grup 20 de persoane din care opt erau membrii fondatori ai Asocițtiei, care cred cu tărie în acest proiect și doresc să-l vadă realizat.  În grupul format, fondatorii au căutat să includă persoane din diferite domenii de activitate, începând de la simpli muncitori, până la peisagiști, arhitecți, profesori, psihologi, actori, jurnaliști, translatori, economiști, stomatologi și un medic veterinar.

Până în prezent, aceștia au reușit să organizeze o campanie de curățenie a terenului unde va fi amplasat satul și un eveniment de strângere de fonduri pentru prima căsușă, cu un moment artistic realizat de artiști voluntari, în cadrul căruia s-a adunat suma de 2.100 de lei.

Casele de lut sunt case vii, care respiră, își reglează singure umiditatea, sunt călduroase iarna și răcoroase vara. Sunt unice și irepetabile, deoarece sunt modelate cu mâna, iar între casa și constructorul modelator se creează o legatură spirituală unică.

„Prin acest proiect ne dorim să facem cât mai multă lume să înțeleagă cât este de important să-ți petreci măcar câteva zile în natură, după un an petrecut între betoane, praf, mașini și substanțe toxice.

4 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente