29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăsusAntonescu: Sunt hotărât să finalizăm revizuirea în scurt timp. Referedumul e o...

Antonescu: Sunt hotărât să finalizăm revizuirea în scurt timp. Referedumul e o decizie politică

Liderul PNL Crin Antonescu, președinte al Comisiei de revizuire a Constituției, a declarat, miercuri, că este hotărât să finalizeze lucrările pentru redactarea proiectului de modificare a legii fundamentale, însă decizia organizării referendumului este una politică.

„Eu, ca președinte al acestei Comisii de revizuire, țin să vă spun că sunt perfect hotărât să ducem la bun sfârșit activitatea Comisiei, și asta se poate întâmpla în foarte scurt timp, avem acum prevederile pe observațiile Curții Constituționale din care cele privitoare la eventuala, în interpretarea Curții, dar noi ne însușim interpretarea Curții aici la încălcarea limitelor revizuirii, le vom adopta fără nici un fel de îndoială”, a declarat Antonescu.

El a precizat că s-a dorit stabilirea prin legea fundamentală a numărului maxim de 300 de deputați, însă, dacă acest lucru va fi considerat o încălcare a limitelor revizuirii Constituției, atunci se va renunța.

„Încercam să punem o stavilă flagelului traseismului politic, care viciază practic rezultatul alegerilor parlamentare din România, a devenit deja obicei. Dacă asta a fost socotită încălcarea limitării revizuirii, renunțăm. Alte observații ale Curții sunt pur și simplu ipoteze sau opțiuni și acolo cred că până la urmă, atâta vreme cât nu încalcă limitele revizuirii, dreptul legiuitorului rămâne acela de a face opțiuni constituționale și nu al Curții”, a precizat liderul PNL.

Antonescu a mai susținut că dorește să se finalizeze activitatea Comisiei de revizuire asupra proiectului de modificare a legii fundamentale, ținând cont observațiile Curții Constituționale și ale Comisiei de la Veneția.

„După, urmează o decizie politică pe care nu mai pot eu s-o prefigurez și de care nu mai sunt eu în calitate de președinte al Comisiei responsabil și anume dacă și când acest proiect încheiat de Comisie intră în dezbaterea Parlamentului, plenului Camerelor, el trebuind să fie urmat la încheierea sa în Camere de un referendum în cel mult 30 de zile de la votul din Parlament”, a menționat președintele PNL.

Antonescu a declarat că decizia asupra momentului votului din Parlament asupra revizuirii este „o decizie politică”, pe care nu poate să o ia el sau doar PNL.

„Vom discuta și cu celelalte grupuri politice și este o decizie care în fond presupune două opțiuni: fie mergem într-un referendum sub condiția în vigoare a unui prag de 50 la sută, cu șanse minime de a putea promova proiectul Constituției revizuite, fie amânăm organizarea acestui referendum și implicit calendarul dezbaterii în Parlament pentru momentul în care prevederile legii referendumului în vigoare vor putea fi aplicate și la pragul de 30 la sută, deci undeva în anul 2015”, a mai spus președintele PNL.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente