vineri, septembrie 29, 2023
AcasăsusAtenție la căpușe de 1 mai

Atenție la căpușe de 1 mai

Înaintea zilelor libere care urmează, DSP Satu Mare se adresează încă odată celor care vor ieși la iarbă verde, în excursii, sau se vor plimba prin parcuri.

Iarna blândă premergătoare și vremea frumoasă de primăvară favorizează, din păcate, răspândirea căpușelor, crescând totodată pericolul contactării bolilor transmise de aceste artropode. Dintre acestea, meningita cu bacteria Borrelia burgdorferi (boala Lyme) este cea mai de temut. Nu există vaccin pentru această maladie, de aceea este foarte important să știm și să respectăm cu toții regulile generale pentru evitarea înțepăturilor de căpușe:

•Evitarea regiunilor epidemice, mai ales a zonelor cunoscute prin abundența de căpușe (tufișuri, păduri, terenuri unde trec turme de oi, capre)

•Purtarea îmbrăcămintelor de culoare deschisă (pentru observarea mai ușoară a căpușelor), cămașă cu mânecă lungă, pantaloni lungi, pantofi închiși, protejarea capului și gâtului

•Cei care străbat tufișuri, păduri, sunt sfătuiți să-și tragă șosetele peste capătul liber al pantalonilor, pentru a bloca intrarea căpușelor sub îmbrăcăminte

•Ar fi de dorit să nu se permită intrarea turmelor de oi nici măcar la periferia localităților

•Pentru a stăvili răspândirea căpușelor și protejarea, în mod indirect, și a oamenilor, stăpânii de câini și pisici e bine să aplice substanțe repelente pe blana animalelor (pe pielea păroasă, în spate, chiar după gât), sub îndrumarea medicului veterinar.

Cu toate aceste măsuri de prevenție, riscul nu se poate reduce la zero. În ultimii ani s-au semnalat cazuri de înțepătură de căpusă chiar și în oraș, în locurile cele mai protejate. De aceea, e bine să știm cum se procedează în asemenea situație (ar fi de preferat ca medicul să efectueze intervenția):

Căpușa se îndepărtează cu pensa, aplicată cât mai aproape de piele, prin tracțiune ușoară și continuă, având grijă deosebită să fie scoasă din piele integral. Nu se va zdrobi corpul căpușei în timpul îndepărtării, iar mâinile să fie protejate cu mănuși; parazitul să nu fie atins nici de persoana care face intervenția. Nu se vor utiliza alte metode (diferite substanțe, unguente etc.) pentru a îndepărta căpușa, deoarece pot favoriza pătrunderea agentului infecțios.

Persoanele care prezintă simptome, semne de boală în urma unei mușcături de căpușă sau contactului cu animale, trebuie să se prezinte neapărat la medic, care va recomanda inclusiv urmărirea în timp a cazului.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente