Marti,2 septembrie 2014,au demarat efectiv lucrările de restaurare a Monumentului Ostașului Român din Carei,de la a cărui inaugurare vom aniversa la 25 octombrie,50 de ani.
De azi înainte,primarul Kovacs nu mai trebuie să fie ingrijorat că ansamblul monumental ridicat in memoria celor care sau jertfit pentru eliberarea ultimei brazde de pământ românesc nu va fi terminat la data promisă de președintele Consiliului Județean,așa cum a afirmat la ședința de Consiliu Local din data de 29 august 2014.
Menționăm că la începutul lunii septembrie 2013, monumentul careian a fost preluat de sub jurisdicția Primăriei municipiului Carei în patrimoniul Muzeului Județean din subordinea Consiliului Județean. Primăria Carei nu a investit niciodată pentru lucrări de întreținere a acestui ansamblu monumental aflat pe teritoriul municipiului Carei,în chiar centrul său.
Tot Consiliul Județean,prin președintele acestuia,a alocat fonduri pentru ca Muzeul Județean să poată demara procedurile de achiziție a materialelor necesare restaurării iar apoi să treacă la acțiunile efective de restaurare. În demersul lor,specialiștii sătmăreni sunt sprijiniți de colegii de la Complexul Județean din Bistrița-Năsăud,reprezentați de directorul Alexandru Gavrilaș,expert restaurator în piatră.
În deplină cunoștință de cauză,primarul Kovacs a afirmat totuși vineri,29 august 2014, că “Nu arată bine nici Monumentul Ostașului Român, reabilitat de Consiliul Județean, care a promis că îl face și nu îl face….” La nici 4 zile de la aceste afirmații,se dovedesc încă odată intențiile răuvoitoare și folosirea diversiunii ca metoda uzuala.
Plăcile de pe întreg soclul monumentului vor fi schimbate cu unele noi,precum și brâul care înconjoară monumetul,distrus în mare parte mai ales după lucrările de schimbare a dalelor din jurul ansamblului monumental și care erau in bună stare.
Potrivit directorului adj. al Muzeului Județean Satu-Mare,Radu Ardelean,cel care va coordona lucrările de restaurare a Monumentului Ostașului Român din Carei ,” ne străduim ca să redăm operei sculptorului Vida strălucirea inițială pentru ca aniversarea de 50 de ani să o putem serba cum se cuvine. Intenționăm ca să terminăm cât mai repede aceste lucrări ceea ce nu înseamnă că le vom aborda cu repeziciune,renuntând la elementul calitate. Vom reda careienilor bucuria de a avea un ansamblu monumental refăcut,de care să nu se rușineze când vor primi oaspeți. Colaborăm și cu inginerul Nicolae Weinberger.cel care a lucrat în 1964 împreună cu sculptorul Vida pe șantierul deschis atunci la Carei. Mă bucur că am reușit să aducem noile plăci din cariera utilizată și de maestrul Vida,ceea ce înseamnă că nu vor fi mult diferite”.
La data de 25 octombrie 2014,vom aniversa nu numai 50 de ani de la dezvelirea Monumentului Ostașului Român din Carei ci și Ziua Armatei Române,eveniment care reuneste de fiecare dată cele mai înalte oficialități ale statului român.
Daniela Ciută