joi, martie 28, 2024
AcasăsusAvertismentul FMI: Lumea trebuie să acționeze pentru a împiedica un colaps al...

Avertismentul FMI: Lumea trebuie să acționeze pentru a împiedica un colaps al pieței imobiliare

Lumea trebuie să acționeze pentru a reduce riscul unui nou colaps devastator al pieței imobiliare, a avertizat Fondul Monetar Internațional (FMI), la publicarea unui raport care a arătat că prețurile la locuințe sunt semnificativ peste media istorică în multe țări.

Accelerarea prețurilor la locuințe de la niveluri deja ridicate a devenit una dintre principalele amenințări la adresa stabilității economice, țările înregistrând doar progrese limitate în controlul acestui fenomen, scrie cotidianul Financial Times.

Instrumentele pentru a ține sub control boom-ul pieței imobiliare nu au fost încă finalizate, dar „această situație nu trebuie să fie un motiv pentru lipsa acțiunii”, a declarat directorul adjunct al FMI Min Zhu.

Prețurile la locuințe „se mențin cu mult peste mediile istorice în majoritatea țărilor” în relație cu veniturile și chiriile, a spus Zhu într-un discurs săptămâna trecută la Bundesbank, banca centrală a Germaniei. Discursul a fost publicat mai târziu pentru a nu se suprapune anunțării deciziei de politică monetară a Băncii Centrale Europene.

„Este o situație în care se află, de exemplu, Australia, Belgia, Canada, Norvegia și Suedia”, a spus el.

Băncile centrale au redus dobânzile la minime record pentru a stimula economia după recesiunea globală și au împins, astfel, prețurile locuințelor la niveluri pe care FMI le consideră un risc semnificativ pentru economii.

În Canada, de exemplu, prețurile la locuințe sunt cu 33% peste media pe termen lung raportată la venituri și cu 87% peste media pe termen lung raportată la chirii. Pentru Marea Britanie, prețurile sunt cu 27% mai mari decât media în relație cu veniturile și cu 38% peste cea raportată la chirii.

Un indice calculat de FMI privind prețurile locuințelor arată o nouă accelerare a acestora, cu un avans de 3,1% față de anul anterior. Cel mai puternic avans este înregistrat pe piețele emergente, unde prețurile au urcat cu 10% în Filipine, cu 9% în China și cu 7% în Brazilia.

Cele mai ample scăderi au avut loc în țările de la periferia UE, cu un declin de 7% în Grecia, 6,6% în Italia și 5% în Spania.

Printre instrumentele pe care statele le-ar putea folosi pentru a reduce riscurile pieței imobiliare, FMI a enumerat limitarea creditelor ipotecare în raport cu valoarea locuințelor și cu veniturile, reguli ca băncile să dețină mai mult capital pentru împrumuturi riscante, precum și impunerea unor taxe care să limiteze cererea investitorilor străini pentru proprietăți imobiliare.

În Statele Unite, prețurile cresc rapid, dar se află încă cu 13,4% sub media pe termen lung raportată la venituri și cu 2,6% sub cea față de chirii.

Cea mai ieftină piață este Japonia, unde prețurile sunt cu 41% sub media pe termen lung raportată la venituri și cu 38% sub cea raportată la chirii. De asemenea, Germania și Estonia par ieftine, cu prețuri de peste 10% sub mediile pe termen lung.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente