vineri, aprilie 12, 2024
AcasăsusBăsescu participă astăzi la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Băsescu participă astăzi la reuniunea extraordinară a Consiliului European

Președintele Traian Băsescu participă, miercuri, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, șeful statului urmând să susțină o declarație de presă înainte de plecarea spre Bruxelles.

Potrivit anunțului de presă transmis marți de Administrația Prezidențială, șeful statului urmează să susțină declarații de presă, miercuri, în jurul orei 13.45, la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”.

Președintele Băsescu urmează să participe, de la ora 17.00 (ora României), la Bruxelles, la Summitul Partidului Popular European.

De la ora 19.00 (ora României), șeful statului va participa la reuniunea Consiliului European cu președintele PE, Martin Schulz.

De asemenea, de la ora 19.30 (ora României), urmează să aibă loc reuniunea extraordinară a Consiliului European.

În cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European urmează să aibă loc discuții privind numirea unor persoane în posturi cheie ale instituțiilor europene. Potrivit programului publicat pe site-ul Consiliului European, discuțiile vor viza succesorul lui Herman Van Rompuy și funcția de Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate, deținută în prezent de Catherine Ashton.

Conform Articolului 15 din Tratatul Uniunii Europene, președintele Consiliului European este ales cu o majoritate calificată pentru un mandat de doi ani și jumătate, care poate fi reînnoit o singură dată.

Herman Van Rompuy a devenit primul președinte al Consiliului European în noiembrie 2009 și a fost reales în martie 2012. Mandatul său expiră la 1 decembrie 2014, astfel că belgianul a fost însărcinat să înceapă consultările cu șefii de stat și de guvern în scopul găsirii celui mai bun candidat care să-i succeadă în acest post, se arată în comunicat.

Totodată, pe agenda Consiliului European se află chestiunea nominalizărilor pentru viitorul Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate.

Potrivit Art. 18 din Tratatul UE, șeful diplomației europene este numit de Consiliul European, cu o majoritate calificată și cu acordul președintelui Comisiei Europene.

Mandatul Înaltului Reprezentant este de 5 ani. Acesta deține și funcția de vicepreședinte al CE.

Catherine Ashton își va încheia mandatul la sfârșitul lunii octombrie.

Pe de altă parte, marți, creștin-democratul luxemburghez Jean-Claude Juncker a fost ales președinte al Comisiei Europene de către Parlamentul European, relatează AFP. Juncker, desemnat la 27 iunie de către 26 dintre cei 28 de șefi de stat și de guvern din cadrul UE, a obținut 422 de voturi din totalul de 751.

Statele membre UE trebuie să-și desemneze în următoarea perioadă candidații pentru posturile de comisar european. Conform procedurii, nominalizările sunt trimise președintelui CE, care este responsabil cu distribuirea portofoliilor. Lista cu persoanele nominalizate este apoi adoptată în Consiliu. Componența Comisiei Europene va fi supusă apoi votului Parlamentului European.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente