Acasă Locale Stiri Satu Mare Băsescu: Spre surprinderea mea, am aflat că România a transmis două nominalizări...

Băsescu: Spre surprinderea mea, am aflat că România a transmis două nominalizări de comisar european

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că, „spre surprinderea” sa, a aflat că România a transmis două nominalizări pentru funcția de comisar european, fapt despre care știe de la Bruxelles.

Traian Băsescu a fost întrebat despre a doua nominalizare făcută de Guvern pentru postul de comisar european, însă a refuzat să precizeze despre cine este vorba.

„Eu știu că sunt două nominalizări, dar nu știu care”, a răspuns șeful statului la întrebarea jurnaliștilor.

Președintele Băsescu a menționat că la reuniunea de sâmbătă a Consiliului European nu se va discuta lista de comisari, aceasta fiind „o afacere pe care o decide, conform Tratatului, președintele Comisiei”, Jean-Claude Juncker.

Președintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, referitor la nominalizările transmise pentru funcția de comisar european, că există „o problemă cu respectarea legislației interne”, care prevede informarea Parlamentului cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcții la nivelul UE.

„Vreau să fiu foarte clar, nu intenționez niciun fel de dispută, nu creez o dispută, este dreptul Guvernului să acționeze așa. Dar, spre surprinderea mea, am aflat că avem două nominalizări transmise la Bruxelles, suntem unul din puținele state care au acceptat această rugăminte a președintelui Jean-Claude Juncker”, a menționat Băsescu.

Președintele a precizat totodată că niciodată reprezentantul României în Comisia Europeană nu a fost desemnat de președinte. „Întotdeauna, însă, a fost desemnat într-o înțelegere, iar atunci când nu a funcționat înțelegerea s-a întâmplat cazul Vosganian, la prima desemnare de comisar. Întotdeauna desemnările s-au făcut de guverne în colaborare cu președintele. Nu mă deranjează că de data aceasta am aflat de la Bruxelles că România a făcut două desemnări, ci cred că trebuie avut în vedere faptul că Legea 373 prevede o procedură internă, parlamentară, audierea celui propus pentru funcția de comisar în comisia de specialitate a Parlamentului”, a mai spus Băsescu.

Băsescu a făcut referire la legea afacerilor europene care a fost promovată anul trecut și se referă la cooperarea dintre Parlament și  Guvern în domeniul afacerilor europene, care, la articolul 19, alineatul 1, prevede că Parlamentul va fi informat de Guvern „cu privire la persoanele desemnate să ocupe funcții la nivelul UE”.

„La același articol 19, alineatul 2, este o prevedere expresă care spune: comisia de specialitate din Parlament va audia persoana nominaliazată pentru funcția de comisar european”, a adăugat Băsescu.

„Deși am aflat zilele trecute că s-au făcut două nominalizări, nu am constatat să se fi produs vreo audiere”, a mai spus Băsescu.

Președintele a menționat că îi rămâne să insiste pentru un „portofoliu reprezentativ” pentru România în Comisia Europeană.

El a menționat că există „o exigență creată acum” care a existat și înainte, dar nu a fost respectată privind faptul că „un comisar nu poate ocupa consecutiv, de două ori, același portofoliu”.

„În orice caz, este important ca România să obțină un portofoliu relevant, după ce a deținut portofoliul Agriculturii să nu ne întoarcem iar la Multilingvism. Va si o sarcină a Guvernului, dar de care nu mă derobez nici eu, în cadrul neoficial, în discuții cu președintele Jean-Claude Juncker”, a afirmat Băsescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, în 31 iulie , agenției MEDIAFAX că a transmis scrisoarea prin care Dacian Cioloș este propus pentru un nou mandat de comisar european din partea României, pentru portofoliul Agriculturii. El a precizat că a transmis scrisoarea după ce a discutat cu președintele ales al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dragoste dincolo de moarte,in politica

Mai mulți locuitori din Deveselu s-au dus, după închiderea urnelor, la mormântul lui Ion Aliman, primarul PSD care a primit cele mai...

Imunitatea la copii,toamna

Imunitatea se dezvoltă în timp, prin urmare, cu cât suntem mai expuși factorilor de mediu, cu atât sistemul nostru imunitar se dezvoltă...

Kereskenyi Gabor câștigă încă un mandat la primărie

Primarul municipiului Satu Mare, Kereskenyi Gabor a câştigat detaşat alegerile locale de duminică, cu peste 18.000 de voturi, fiind urmat de candidatul...

România tratată cu dispreț.De ce?!

Uniunea Europeană dă încă o dată dovadă că România este considerată o țară de mâna a III-a, o piață de desfacere și...

Comentarii recente