luni, iunie 24, 2024
AcasăsusBruxelles-ul va crea un "Grup de susținere" pentru Ucraina care poate fi...

Bruxelles-ul va crea un „Grup de susținere” pentru Ucraina care poate fi extins și la Republica Moldova

Comisia Europeană va crea un „Grup de susținere” pentru Ucraina, care va putea fi extins și la Republica Moldova, cu scopul de a coordona eforturile financiare ale statelor membre, donatorilor externi și ale FMI, au anunțat surse europene.

„Grupul de susținere”, a cărui creare urmează să fie anunțată oficial miercuri, va fi coordonat de Comisarul european pentru Extindere și politică de vecinătate Stefan Fule.

El trebuie „să identifice și să coordoneze cu autoritățile ucrainene ajutorul de care au nevoie pentru a stabiliza economia și situația politică”, au precizat sursele citate.

Comisia Europeană a prezentat, în martie, un plan de ajutor masiv în favoarea Ucrainei, în valoare de cel puțin 11 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi, donații și avantaje comerciale.

De asemenea, ea a oferit Kievului reduceri importante la taxele vamale, într-o sumă totală de aproximativ 500 de milioane de euro pe un an.

FMI a anunțat un ajutor cuprins între 14 și 18 miliarde de dolari, a cărui plată va depinde totuși de adoptarea unor măsuri, în special, de majorarea prețului la gaze naturale și înghețarea salariilor din sistemul bugetar.

Lucrările „Grupului de susținere” ar putea fi extinse la Georgia și R. Moldova, alte două foste republici sovietice care urmează să semneze în viitorul apropiat un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

2 COMENTARII

  1. fromos din parte lor..numa k asta clar ne afecteaza pe noi cu scumpirea gazelor…dar cred k fiecare tre sa faca sacrificiu ca sa fie mai bine , chiar daca afecteaza pe alti…

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente