Cârpe foto

De câteva zile, pe fruntea pătrățoasă a Casei de Cultură a Sindicatelor Satu Mare, a apărut un banner uriaș, poate cel mai mare care a existat vreodată în Sătmar dar cu siguranță că și cel mai urât!

De parcă nu ar fi fost îndeajuns hidoșenia din Centrul Nou, mai avem aceeași imagine, de proporții totuși mai reduse, în giratoriul din Piața Romană.

Dar despre ce este vorba? Avem o imagine de perspectivă a râului Someș, o panoramă (sau panaramă?) cât se poate de banală din punct de vedere estetic dar poate că plin de nebănuite simboluri, pe care curgerea le poate sugera. Oare mergem pe plute, ori totul se duce pe Apa Sâmbetei?

Apa mâloasă este flancată de sălciile de pe mal iar deasupra, în niște chenare butucănoase, care nu se mai utilizează din anii 90 ai veacului trecut, sunt reprezentate câteva clădiri vechi ale muncipiului nostru.

Cel care a imaginat aiureala asta sinistră, nu are nici urmă de gust artistic, nicio umbră de echilibru estetic, în condițiile în care, orașul acesta are câțiva fotografi redutabili, capabili să realizeze, dacă totuși este nevoie de așa ceva, o compoziție de artă fotografică sugestivă și care să respecte măcar canoanele minimale ale estetismului modern.

Din păcate, nu este singura năzbâtie imagistică girată de edilii noștri. Trist este că până la urmă, cineva acceptă urâțeniile acestea și le promovează.

Ne-am uitat cu atenție la monstruozitatea aceasta și ne-am gândit înspăimântați ce ar fi dacă orașul nostru ar arăta într-adevăr în halul acela!

Nu știm dacă cineva își dă seama pe la Primărie, că felul în care te prezinți în lume este definitoriu pentru ceea ce ești sau pretinzi a fi.

Cu astfel de giumbușlucuri ciuate nu putem fi decât extrem de penibili. Și este păcat, pentru că am avea ce arăta, cu adevărat frumos!

Dar pentru asta, cineva ar trebui să deschidă degrabă ochii, nu doar punga!

- Advertisment -

Cele mai populare

Adrian Albu și-a dat azi demisia de la conducerea PNL Satu Mare

Se anunță noi începuturi pentru PNL Satu Mare. Adrian Albu și-a dat demisia din funcția de președinte al Organizației Județene PNL....

Primul liceu din județ care se închide

Liceul Tehnologic ,,Anghel Saligny” din Turț a adoptat scenariul roșu, în urma multiplelor cazuri de COVID 19 confirmate pe raza comunei. Astfel,...

Muzeul din aer liber al Branului este la un pas de închidere

Muzeul Satului Brănean și-ar putea închide în curând porțile, după ce a pierdut două treimi din teren într-un proces deschis de ginerele...

Harry Brauner și sătmărenii

Printre folcloriștii care s-au aplecat asupra folclorului sătmărean se numără și Harry Brauner. Născut la 24 februarie 1908 la Piatra Neamț într-o...

Comentarii recente