29.8 C
New York City
duminică, septembrie 25, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareCe trebuie să știe cei care votează ?

Ce trebuie să știe cei care votează ?

Votari-2-600x400

Cetățenii români care au împlinit sau împlinesc în data de 5 iunie vârsta de 18 ani și cetățenii Uniunii Europene care au domiciliul sau reședința în România au dreptul de a-și alege duminică într-un singur tur primarii și consilierii locali și județeni.

Nu pot alege debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și persoanele cărora li s-a interzis exercitarea acestui drept, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință și unde sunt înscriși în lista electorală permanentă (alegătorii cetățeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetățeni ai Uniunii Europene).

În cazul cetățenilor români documentele necesare pentru a vota sunt cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării. Cetățenii Uniunii Europene își pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

La intrarea în secția de votare, alegătorul prezintă operatorului de calculator al secției de votare actul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Acesta va înscrie codul numeric personal în sistem, care va semnala dacă alegătorul: a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votării inclusiv; și-a pierdut drepturile electorale; este arondat la altă secție de votare; este omis din lista electorală permanentă și a formulat o solicitare de a fi înscris în Registrul electoral cu adresa de reședință; a mai votat la același scrutin.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente