Acasă Locale Internationale Consiliul European a respins extinderea cu un an a cheltuirii banilor din...

Consiliul European a respins extinderea cu un an a cheltuirii banilor din perioada 2007-2013

Consiliul European a respins propunerea Slovaciei, sprijinită și de România, de extindere cu un an a cheltuirii banilor europeni din perioada 2007-2013, relatează EUobserver.

Liderii europeni au respins, joi, la Consiliul European de Iarnă propunerea Slovaciei de extindere cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013. Propunerea Slovaciei a fost susținută și de România, Bulgaria și Cehia.

Potrivit EUobserver, tot ce au obținut cele patru țări a fost mai multă „asistență” din partea Comisiei Europene pentru a accelera absorbția fondurilor europene în 2015, ultimul an în care mai pot cheltui sumele alocate perioadei 2007-2013.

În pofida unei creșteri a ratei de absorbție în ultimii ani, România este în continuare la coada clasamentului, cu un nivel al absorbției de 45,49% până la data de 12 decembrie, potrivit datelor publice pe site-ul MFE.

Comisarul european Corina Crețu a declarat, pe 27 noiembrie, la București, că există riscul ca statele membre să se focuseze, ca și înainte de 2007, pe prelungirea perioadei de programare, ceea ce a făcut ca, la acea vreme, multe programe operaționale să fie pornite cu întârziere, iar rezultatele se văd acum.

Comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu, a declarat, întrebată de extinderea cu un an a perioadei de cheltuire a banilor pe perioada 2007-2013, că CE a luat notă de această cerere făcută de Slovacia, dar, momentan, Comisia Europeană face tot ceea ce depinde de ea „pentru a ajuta statele membre să aibă o rată de absorbție cât mai mare până la sfârșitul anului viitor, pentru că deocamdată legislația nu dă voie statelor membre să prelungească”.

„Comisia nu are un punct de vedere bine conturat, ia act de această solicitare. Această solicitare implică o dezbatere mai amplă pentru că implică probleme legale și, mai ales, bugetare și înseamnă schimbarea cadrului financiar multianual și a regulamentului, ceea ce înseamnă și antrenarea Parlamentului European în această solicitare. Dar sigur, așteptăm Consiliul din decembrie să vedem în ce măsură această solicitare va fi agreată de Consiliu, sigur Comisia se va conforma”, a precizat Corina Crețu, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente