Acasă sus Se scumpește curentul de la 1 ianuarie 2015

Se scumpește curentul de la 1 ianuarie 2015

Prețul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat clienților casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie va crește de la 1 ianuarie cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preț ale tarifelor reglementate și a reducerii altora.

„Impactul tarifelor aprobate (…), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creștere de 0,26%, sub cea estimată inițial, a prețului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate față de cele realizate în semestrul al doilea din 2014” , potrivit unui comunicat al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Explicația ANRE pentru această majorare este creșterea valorii componentelor de preț ale tarifelor reglementate și reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică.

România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațională să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor și energie electrică.

Pentru companii, liberalizarea pieței de electricitate s-a încheiat la începutul acestui an. Pentru populație, procesul va dura până la 31 decembrie 2017.

De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat noi valori ale componentei de piață concurențială (CPC) pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, care va crește în medie pe țară cu 0,46%.

Valoarea CPC variază între 0,2 lei și 0,4 lei/kWh, în funcție de furnizorul de electricitate. Consumul mediu de electricitate al unei familii este de circa 200 kWh pe lună.

CPC a fost introdus în facturile consumatorilor la jumătatea anului 2013 și se aplică pentru pentru cantitatea de electricitate cumpărată de pe piața liberă.

- Advertisment -

Cele mai populare

Drapelul României, arborat la 2.519 metri altitudine.La multi ani români!

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din...

Ceremonie restrânsă de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea...

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Un interviu acordat jurnalului ortodox “Drumul Emausului” de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Sfântului Apostol Andrei, ne...

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Comentarii recente