miercuri, septembrie 27, 2023
AcasăsusConsiliul Județean oferă șansa unui drum decent locuitorilor satului Ianculești

Consiliul Județean oferă șansa unui drum decent locuitorilor satului Ianculești

După îndelungi,amăgitoare  și sforăitoare promisiuni de reabilitare a drumului sătesc,de epocă,din Ianculești,ce se tot amână de peste 20 de ani,iată că a venit și vremea ca  această problemă să fie inclusă pe ordinea de zi a Consiliului Local Carei în încercarea de a oferi posibilitatea ianculeștenilor de a beneficia de condiții de trai cât mai decente,apropiate măcar de cele regăsite în toate comunele și așezările din jurul Careiului.

În ședința ordinară de azi 10 februarie,consilierii au fost solicitați să își  dea acordul pentru aprobarea studiului  de  fezabilitate „Reabilitare drum comunal DC120, în municipiul Carei, sat Ianculești, județul Satu Mare”, în valoare totală preconizată  de  1.690.529 lei.Firma care a întocmit devizul de lucrări este o mai veche “cunoștință”  a careienilor,acum sub numele de SC ProVem srl Satu Mare.

Inițiativa acestui proiect aparține consilierului Ilie Ciută,care a avut in prealabil o discuție  cu președintele Consilului Județean Adrian Stef ce a promis includerea acestui drum într-un proiect de reabilitare a drumurilor.

Astfel ,varianta propusă presupune  realizarea unui drum cu o singură bandă de circulatie,cu partera carosabilă având lățimea de 4 m,mărginită  de  2 benzi de încadrare de 0,25m și acostamente cu lățimi de 0,5m.

Deși proiectul a fost votat in unanimitate,primarul Kovacs a fost foarte reticent în ce privește realizarea lui,accentuând însă aportul consilierului Ilie Ciută în demararea procedurilor de reabilitare a drumului dar solicitând  secretarei Sroth să consemneze că promisiunile Consilului Județean “ nu e sigur că se vor și materializa în ce privește realizarea lui și  să  consemnati ce zice domnul Ciută”.

Satul Ianculești,din cadrul UAT Carei este ținut cu bună știință înafara oricăror acțiuni de modernizare sau de  reabilitare a căilor de acces de către administratia careieană. Este  binecunoscut faptul că starea drumurilor din sat este de factură medievală,chiar și pentru împrăștierea de piatră spartă obținută din sponsorizări, sătenii prestând muncă voluntară în lipsa susținerii primăriei Carei.

Deși pe ordinea de zi a ședinței din data de 31 mai 2013 au fost introduse  2 proiecte de hotărâre în ce privește ridicarea unei capele morturare în cimitirul satului,nici măcar varianta aprobată la acea dată nu a fost pusă in practică până la ora actuală de aceiași primărie Carei.

Vă reamintim că pentru constreuire capelă  mortuară au fost depuse 2 proiecte distincte, primul fiind depus depus de consilierul Ilie Ciută în numele USL ,impreună cu o schiță și  un plan de situație alături de o machetă a construcției la final,fapt ce ar fi scutut primăria de  o parte din cheltuieli și  nu neinsemnate,oferind si posibilitarea urgentării lucrărilor deci și a termenului final de execuție (vezi aici).

Al doilea proiect  propus  la 31 mai 2013 de consilierii Oneț Ionuț si  Ciucoș Marius   solicita  primăriei realizarea unui studiu tehnic  precum și ajutor financiar consistent.

Ca o curiozitate,primarul a afirmat în ședința de azi,10 februarie 2014,că demararea lucrarilor pentru construirea capelei mortuare presupune trecerea parcelei de pământ aferente, în proprietatea muncipiului Carei.

Daniela Ciută

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente