Acasă Cosul cu vipere Cos cu vipere: Satu Mare... Campion pă sate la gropi! ,,Doamne ai...

Cos cu vipere: Satu Mare… Campion pă sate la gropi! ,,Doamne ai milă de noi”!

Este o vorbă din bătrâni care spune că „eşti prost de dai în gropi”. La noi în Sătmar nu trebuie să fii neapărat prost să dai în gropi. Este suficient să ieşi din casă şi pe oriunde te-ai deplasa, trotuar sau stradă, dai în gropi. Deşi ar părea că fraza de mai sus este un preambul la un pamflet, nu este aşa.

Este o constatare amară la ceea ce se întâmplă la noi. La noi traducându-se „oriunde în jur”. Este o glumă care spune cam aşa: „În Canada se folosesc abţibilduri cu gropi pentru a reduce viteza maşinilor. În România se foloseşte varianta 3D autentică”.

Chiar nu pot să înţeleg de ce nu se vrea a se face ceva în sensul astă. Al „stârpirii gropilor”. Al eradicării. Al dispariţiei. Sau o fi vorba de o conspiraţie la nivel naţional? În care actorii principali sunt administraţiile locale şi judeţene, producătorii şi importatorii de piese auto şi service-urile auto? Mi-e greu să cred aşa ceva.

Cred, mai degrabă, că este vorba despre o nepricepere totală în a astupa gropile. Nepricepere care pleacă de sus, de la cei care trebuie să dea ordinul până la „Dorel”, care munceşte heirupist. Din când în când, mai vezi câte-o trupă de asfaltatori, însoţiţi mai nou de foştii gardieni publici, cu un comportament demn de „police” al străzilor, care, fie frig, ploaie, zăpadă sau fulgere, se fac că „astupă” gropile din şosea.

Gropi care, sfidând logica şi bunul simţ, reapar ca ciupercile după ploaie imediat ce pleacă „asfaltatorii” din zonă.

De multe ori stai şi te întrebi: dacă în zonele din lume unde sunt bombardamente, aşa ceva nu ar fi de mirare, de ce la noi există? De ce nu se poate face ceva în sensul astă? Oare cei care ne conduc chiar nu au autoturisme? Nu le este milă de maşini? De nervii şi banii alegătorilor? Probabil că nu! Atât timp cât nu se face şi nu se vrea să se facă nimic. Cred că gropile din asfalt ar trebui să fie protejate prin lege. Sunt bunuri ce fac parte din patrimoniul naţional. Propun ca gropile din asfalt să fie înregistrate drept „mărci naţionale”.

Strada cu cele mai multe gropi din Szatmar este fără doar și poate Strada Botizului, zeci de gropi cu adâncime de peste 25 de centrimetrii zac mândre sub soarele orașului și rânjesc la bieții șoferi. În această perioadă localnicii și nu numai au început să meargă la biserică foarte mult pentru iertarea păcatelor… Cum care păcate? Înjurăturile zilnice, la fiecare minut care sunt direcționate spre autorități și pomenirea Sfinților în ordine alfabetică… Doamne ai milă de noi!

- Advertisment -

Cele mai populare

România feerică

Hotelul e pentru cei care nu se pot lipsi de confort, cortul e pentru aventurieri dar pentru nonconformişti, pentru cei care preferă...

Atac puternic la familia tradițională

Un nou atac la familia tradițională: Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul CEDO declară că ”absența recunoașterii pentru cuplurile de același sex...

Comunicat de presă-Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva

Venind în întâmpinarea celor ce-și vor îndrepta pașii spre Iași pentru a participa la această sărbătoare și ținând cont și de deciziile...

Măsuri extraordinare de desfășurare a alegerilor

Votarea se desfăşoară după anumite reguli de protecţie sanitară impuse de autorităţi în contextul pandemiei, care presupun purtarea măştii, dezinfectarea, dar şi...

Comentarii recente