Acasă Cosul cu vipere Cos cu vipere: Suflă vântu'... prafu' alb?! Tika-Taca!

Cos cu vipere: Suflă vântu’… prafu’ alb?! Tika-Taca!

cos vipere

Am scris în repetate rânduri despre traficul și consumul de droguri de pe meleagurile noastre. Autoritățile se făceau că plouă… se știa și se știe că mulți… sub diferite ”perdele” desfășoară și alte ”activități” decât cele stabilite oficial prin Caen. Recent după descinderea DIICOT din Satu Mare, parcă situația stă un pic altfel… un pic! S-a aprins un beculeț undeva…? Acesta este doar începutul… spun cei care se uită la ceas și arătă… – doi și 15 -…!

Opinia publică este din ce în ce mai alarmată de creșterea amețitoare a consumului de stupefiante, mai ales în rândul celor tineri. Dacă până nu demult, cei care apelau la aceste euforice debușee reprezentau o ciudată excepție, astăzi, drogurile au devenit aproape la fel de populare și de accesibile ca și alcoolul ori tutunul.

În fiecare seară lângă Turnul Pompierilor și nu numai se distrează cu diferite plante, școlărei și școlărițe, cu sau fără buletin. După dau iama-n cluburi… multe dintre ele sânt ușor de agresat, pe dig ori la mal.

Părinți lor chiar dacă au bănuieli, le este rușine să apeleze la diferite centre… până se mai poate face ceva! Sunt în oraș deja câteva cazuri dramatice pe care – din motive lesne de înțeles – nu le vom devoala cu nume și prenume, deși le știm prea bine, de tineri din familii foarte suspuse care au pierdut, poate definitiv, lupta cu dependența.

Mai alarmant este că, pe an ce trece, scade vârsta la care junimea sătmăreană trece de la vodcă la hașiș și se spune că există nu o rețea, ci trei, de distribuire a cânepii indiene și nu numai!

Vinovat de producerea unor efecte devastatoare, cărora le cad victime mai ales tinerii, consumul de substanţe halucinogene nu este o invenţie a zilelor noastre. Cu un termen generic, astăzi le numim “droguri”. Unele sunt substanţe de sinteză, produse în laborator. Altele au la bază substanţe extrase din diferite plante. Dar oricare ar fi originea lor, toate îl duc pe consumator într-o lume a fantasmelor. O lume iluzorie în care “moartea albă” îl pândeşte în fiecare clipă pe nefericitul care a ajuns dependent de ele. Dar asta nu se întâmplă de ieri, de azi: drogurile au în spatele lor o istorie întreagă care, întinsă prin toată lumea, a traversat secole şi mileniile.

În ultima vreme, mass media sătmăreană tot trage semnale de alarmă dar nu am văzut vreo reacție sau măcar un comunicat de presă prin care organele abilitate să dovedească faptul că iau în serios aceste dramatice avertismente. Moartea albă, ucide încet și sigur!

- Advertisment -

Cele mai populare

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

PS Macarie :‘E în flagrantă contradicție cu Sfânta Scriptură’

Într-o declarație care a provocat o undă de șoc în lumea creștină, papa Francisc a cerut, într-un documentar prezentat miercuri la Roma,...

Comentarii recente