miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleNationaleCum arată „PENTAGONUL” lui Băsescu

Cum arată „PENTAGONUL” lui Băsescu

casa basescu

Plecat de la Palatul Cotroceni pe 21 ianuarie, președintele Traian Băsescu a intrat în vacanță politică înainte de a decide în ce casă ar urma să se mute pe 20 februarie, atunci când Vila Lac 3, lângă care și-a făcut în ultimii 10 ani inclusiv grădină de legume, ar urma să îi revină lui Klaus Iohannis. Situația casei pe care a revendicat-o de la stat potrivit legii care le dă foștilor președinți dreptul la o reședință oficială pe tot parcursul vieții, încă încâlcită, a rămas în mâinile lui Dorel Onaca, fost, prezent și viitor consilier al său. „Domnul președinte nu a văzut până acum niciuna dintre locuințe”, spune Dorel Onaca așteptând ca SPP, RA-APPS și „unitățile responsabile” să se pună în mișcare „analizând care dintre cele 7 imobile propuse îndeplinesc criteriile de reședință oficială”. În realitate însă, cât Băsescu amână decizia, Guvernul a redus lista celor 7 case la 5 și, contrar calculelor lui Onaca, așteaptă un răspuns din partea fostului președinte, considerând că toate procedurile sunt deja îndeplinite. În lipsa veștilor de la Băsescu, consiliul de administrație al RA-APPS ar urma să decidă în locul său, iar fostul președinte să aleagă între locuința de la stat și casa sa din Mihăileanu.

Cât fostul președinte Traian Băsescu stă retras, după cei 10 ani la Cotroceni, consilierul său, Dorel Onaca, îi ține legătura cu lumea. Îi primește și îi trimite mai departe mesajele, îi „rezolvă”, ca odinioară la Președinție, de la micile detalii de corespondență la marile lipsuri. Așa a fost când Dorel Onaca a pus pe banii lui, ca sponsorizare, aer condiționat la Cotroceni, ca să nu se revolte presa că se cumpără ventilatoare. Tot așa a fost când, la prima suspendare, i-a găsit pe Vasile Lascăr „Casa Biruința” pe care i-a ridicat, 30 de zile, două bannere cât o gigantică firmă luminoasă.

Pe final de mandat oficial, Dorel Onaca, fost senator, fost scafandru, fost, prezent și viitor consilier de președinte, a primit o nouă misiune de salvare imobiliară. Lui i-a adresat RA-APPS, printr-o adresă oficială, pe 9 decembrie, „tabelul cu imobile propuse spre analiză în vederea atribuirii unei reședințe oficiale unui fost președinte al României” și „rugămintea de a preciza o ordine de preferință”. Dorel Onaca a trimis-o la SPP și se așteaptă și azi ca, mai departe, „unitățile responsabile” să vadă, „să analizeze dacă corespund cu criteriile”, Traian Băsescu neconsiderând că a lui trebuie să fie decizia, ci a „instituțiilor”.

În paralel, Guvernul a bifat ca îndeplinită întreaga procedură de consultare a președintelui, nu mai așteaptă de nicăieri nicio adresă, urmând ca, în lipsa unei decizii a lui Băsescu, Consiliul de Administrație al RA-APPS să avanseze oficial o singură variantă SGG, iar fostul președinte să o accepte sau să se mute în casa sa din Ștefan Mihăileanu, lângă Liceul „A. D. Xenopol”. Premierul Ponta a declarat că Guvernul și-a făcut datoria, dar că președintele Băsescu e „un client foarte cusurgiu”.

Mai mult, între timp, premierul Victor Ponta a decis să retragă de pe lista de 7 cele mai râvnite două case, vilele Snagov 1A – atribuită Ministerului Muncii – și vila Snagov 11 pe care intenționează să o scoată la vânzare. Gândul a trecut în revistă toate casele pe care RA-APPS i le pune la dispoziție lui Traian Băsescu, ca și locuințele în care stau în București președinții Ion Iliescu și Emil Constantinescu și drepturile pe care le au ca foști șefi de stat.

„Pentagonul” lui Băsescu: două vile și trei apartamente

Două din cele 7 variante propuse de RA-APPS prin adresa din 9 decembrie transmisă Cancelariei Președintelui erau, de departe, cele mai tentante. Prima, Vila Snagov 1 A, o casă cu etaj și ieșire la Lacul Snagov, are 609 metri pătrați suprafață construită, 25.364 de metri pătrați de teren și o piscină de 210. Pe 23 decembrie, la două săptămâni după ce i-a propus-o lui Traian Băsescu, Secretariatul General al Guvernului a mutat-o însă, prin Hotărâre de Guvern, cu semnătura lui Victor Ponta, din administrarea RA-APPS în cea a Ministerului Muncii pentru a fi pusă la dispoziția Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități.

A doua, Vila Snagov 11 din vecinătate, o casă cu subsol, parter, etaj și mansardă cu o suprafață utilă de 2.189 de metri pătrați și teren de 27.412,60 metri pătrați a fost retrasă de pe listă de Victor Ponta în timpul unui interviu la Antena 3. „Lucrurile s-au schimbat, pentru că în ultima ședință, cred, din decembrie, am modificat un pic partea de legislație referitoare la locuințele aflate la RAAPPS. Din lista aceea, una din vilele de la Snagov a fost trecută noului Departament pentru persoanele… Autorității pentru persoanele cu dizabilități, ca centru de pregătire și cealaltă, cea foarte mare, m-am uitat încă o dată, am văzut și eu lista și cu siguranță o vom scoate la vânzare. Pentru că este evaluată la peste 2 milioane și jumătate de euro, dacă domnul Băsescu vrea să o cumpere, va veni cu cei 2,5 milioane de euro”, a spus premierul pe 12 ianuarie, dată la care, ca și azi, fostul președinte nu dăduse RA-APPS niciun răspuns.

Rămas să se ocupe de cabinetul fostului președinte, deși nedelimitat încă într-un spațiu locativ al RA-APPS, Dorel Onaca nu a fost pus la curent cu schimbările operate la Guvern. „De la hârtia aceea, nu a mai primit domnul președinte nimic.  Adresa mi-a fost trimisă mie, eu am trimis-o spre analiză unităților din HG 1000/1999 să vedem care imobil corespunde. Nu a văzut domnul președinte niciuna dintre locuințele respective. SPP cu RA-APPS trebuie să se întâlnească, ei trebuie să vină cu variante”, spune consilierul fostului președinte contactat de Gândul.

Surse guvernamentale susțin însă că așteptările lui Onaca ar fi departe de circuitul procedurilor reconstituite din trei hotărâri de Guvern (HG 561/1999, HG 1000/1999, HG 1214/2001) și o lege (Legea 406/2001): cele 7 imobile ar fi fost deja alese dintre cele în legătură cu care o comisie tehnică din care au făcut parte reprezentanți ai RA-APPS, ai SPP, Ministerului Culturii, Ministerului Dezvoltării și Ministerului Finanțelor s-a pronunțat în trecut că îndeplinesc criteriile de reședință oficială, nemaifiind necesară decât o hotărâre de Guvern care să îi atribuie unul dintre imobile fostului președinte. Așa cum se văd lucrurile de la Palatul Victoria, dacă Băsescu nu trimte un răspuns oficial în legătură cu casa pe care o preferă, Consiliul de Administrație al RA-APPS din care fac parte 5 funcționari din SGG, va face propunerea în locul său, va înainta hotărârea Guvernului, urmând ca fostul șef al statului să accepte sau cu casa.

Gândul a adresat marți și RA-APPS o solicitare de a clarifica dacă Băsescu a dat sau nu un răspuns și care ar urma să fie casa care îi va fi dată în folosință, fără a primi, până la data publicării acestui articol, un răspuns.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente