Acasă Editorial Editorial - Învățăturile lui Adrian Năstase către fiii săi politici

Editorial – Învățăturile lui Adrian Năstase către fiii săi politici

Așa cum era de așteptat, ieșirea lui Adrian Năstase din spațiul nefast unde a petrecut o treime din perioada de recluziune și penitență cu care instanțele l-au cadorisit nu putea să treacă neobservată. Ba chiar s-a dorit de către unii ca momentul să fie perceput ca o ilustrare în viu a ceea ce se numește de către aceiași: „abuzurile regimului dictatorial al lui Băsescu și ale justiției aflate la comanda sa nemijlocită”.

Eliberarea a fost precedată de un lung șir de bocete rituale în presa scrisă și audio-vizuală, în care diverși comentatori care mai de care mai lăcrămoși deplângeau trista situație în care un personaj de o asemenea anvergură, un intelectual distins și un premier de excepție a fost tratat ca un borfaș oarecare, fără a se avea în vedere ce a făcut el pentru țară și pentru nația care a avut șansa de a-l avea în rândul ei. Adicătelea, de ce nu s-a operat pentru domnia-sa niscaiva excepții de la prevederile legii penale, pentru că, nu-i așa, ea este făcută doar pentru pălmași și infractorii de rând, nu pentru aleși.

Cel mai abitir l-au compătimit și l-au empatizat foștii colegi de partid, unii, pesemne, cu sinceritate, alții cu lacrimi mai crocodilii, bucurându-se, probabil, că numitul Adrian a fost un fel mesia care a mântuit prin jertfa sa, măcar ca imagine, păcatele multe și mari ale celor pe care la un moment dat i-a condus și reprezentat întru fărădelegi.

Ceea ce este însă demn de a fi remarcat este modul în care Adrian Năstase, El însuși, s-a raportat la acest eveniment. Noi, cei care am fost, să zicem, zguduiți de tentativa sa de sinucidere la aflarea veștii despre condamnare, ne-am fi așteptat să vedem un om răvășit de revenirea la viața normală, o persoană tulburată și emoționată de aerul libertății regăsite, un ins măcar puțin derutat și descumpănit de revenirea în lumea oamenilor „normali”.

În loc de asta am văzut un Adrian Năstase înfloritor și sigur de sine, care și-a regăsit instantaneu aroganța de odinioară, un A.N. care dădea impresia că tocmai s-a întors dintr-un binemeritat concediu și care în clipa următoare își va relua pupitrul de comandă de la Palatul Victoria, acolo unde s-a simțit atât de bine odinioară.

Nici vorbă de lacrimi și regrete. În loc de ele, ne-a fost dat să auzim „idei extravagante”, proiecte fantasmagorice de viitor, dojeni, mai explicite sau mai criptate, și învățăminte către „fiii” săi spirituali care ar trebui în viziunea fostului lider să revină pe calea cea dreaptă.

Am aflat, astfel, printre altele, că nu este defel pândit de spectrul șomajului și al sărăciei (ne temeam de aceasta), că are oferte de la guverne străine și de la multinaționale, dar că ar putea să-și încerce norocul și în domeniul actoriei. Că ar fi necesar ca politicienii de astăzi să se gândească la niște reforme constituționale, să organizeze alegeri anticipate, să schimbe sistemul electoral, să întărească rolul Parlamentului, etc. O lecție completă de politologie! Și, deoarece, asemenea mișcări ample și consistente au nevoie de persoane competente care să le gândească și să le aplice, este nevoie, apud Adrian Năstase, de niște legi privind grațieri și amnistii care, eventual, să permită accesul în domeniu și celor pe care aceeași justiție aservită i-a îndepărtat de spațiul politic și public.

Pledoaria este, cum s-ar spune, destul de străvezie, iar sarcinile de lucru pentru fosta lui echipă sunt încă și mai clare. Mai ales pentru că Adrian

Năstase o consideră din multe puncte de vedere datoare față de el, cel care le-a dat o pâine bună și un os de ros în vremea sa de glorie.

Cee ce Adian Năstase nu realizează prea bine este că în politică recunoștința este o marfă destul de rară și scumpă, iar fiii spirituali se exersează copios mai ales în uciderea ritualică a taților lor, decât să-i înconjoare cu respect, dragoste și gratitudine. Mare lucru dacă s-ar întâmpla altminteri în cazul lui Adrian Năstase, cel care a fost.

Mihail Fodor

 

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Madrid intră în carantină pentru a doua oară

Toţi cei 3,3 milioane de locuitori ai Madridului intră în carantină, pentru a doua oară în acest an. Anunţul a...

1 Octombrie-Acoperământul Maicii Domnului

Pe 1 octombrie Biserica lui Hristos cea dreptmăritoare sărbătoreşte Acoperământul Maicii Domnului. Sărbătoare mare pentru Biserica lui Hristos şi pentru tot creştinul.

Reintroducerea restricțiilor de luni

Premierul Ludovic Orban a anunțat miercuri că luni se va decide în Comitetul Național de Situații de Urgență reintroducerea restricțiilor pentru țările...

Deținuți evadați în Maramureș

Doi tineri de 21 de ani, din Ucraina, au evadat, în noaptea de miercuri spre joi, din Centrul de Reținere și Arestare...

Comentarii recente