marți, iunie 6, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MareFantoma turcului decapitat ”bântuie” Sătmarul

Fantoma turcului decapitat ”bântuie” Sătmarul

IMG_5563

Marți, 3 noiembrie la în curtea Muzeului de Artă a fost prezentată în interpretarea tinerilor actori din cadrul Cenaclului Aflazet, o legendă locală a unui tânăr soldat turc decapitat în cetatea Sătmarului.

Anul 1660 .
Cetatea Sătmarului este atacată de către armata otomană , alcătuită din turci și tătari. Douăzeci de mii de ostași au împresurat cetatea și au tras cu tunurile în zidurile acestea dar nu au putut s-o cucerească.
A curs mult sânge sub zidurile cetății dar uriașa oaste otomană s-a dovedit a fi neputincioasă în fața vitejiei cavalerilor din cetatea Sătmarului.
Povestea spune că în timpul incursiunilor, mulți ostași turci au fost luați în robie, iar unii din acestea au fost decapitați în piața publică a cetății. Despre asediul cetății Sătmar a scris în cartea sa celebrul scriitor, istoric și geograf turc, Evlia Celebi.
Vom prezenta povestea unui tânăr prizonier turc care a cerut îndurare din partea neînduplecatului călău dar acesta și-a făcut datoria, iar capul tânărului turc a fost desprins de trup.
Locuitorii de pe strada Cuza Vodă și chiar unii trecători sunt gata să jure că au văzut fantoma unui războinic fără cap, care bântuie sub coloanele lăcașurilor părăsite.
Se spune că un om, mai ales dacă este tânăr, se desparte foarte greu de viață, iar spiritul său rătăcește în nopțile cu lună plină, prin locurile unde și-a găsit sfârșitul.
IMG_5556 IMG_5558 IMG_5561 IMG_5596 IMG_5628 IMG_5632 IMG_5634

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente