miercuri, mai 29, 2024
AcasăLocalePrefectul Eugeniu Avram susține interesele agricultorilor din județul Satu Mare

Prefectul Eugeniu Avram susține interesele agricultorilor din județul Satu Mare

prefect.clujPrefectul Eugeniu Avram a participat în data de 4 iulie, la Cluj Napoca, la conferința regională în cadrul proiectului „Strategii pentru valorificarea potențialului agroalimentar al României“ pentru dezvoltarea agriculturii pe termen mediu și lung 2020-2030. La conferință a fost prezent secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu.

În prima parte a întâlnirii, domnul Achim Irimescu a făcut o trecere în revistă a situației actuale în domeniul agriculturii, referindu-se totodată la politica agricolă comună a Uniunii Europene, România având alocată pentru perioada 2014-2020 suma de 17 miliarde de euro, ceea ce denotă o creștere substanțială a fondurilor alocate comparativ cu perioada 2007-2013.

In cadrul întâlnirii a fost dezbătută Reforma politicii agricole comune (PAC) care reprezintă o schimbare fundamentală în această politică și prin care se dorește să se țină cont de diversitatea agricultorilor din 27 de state europene, cu interese comune, dar și cu istorii și nevoi diferite.

Astfel, noua politică agricolă comună își propune să reducă diferențele dintre subvențiile primite de agricultorii din diferitele state membre ale Uniunii Europene, un sprijin pentru o agricultură „verde“ și pentru agricultura ecologică. În cadrul reformei se dorește sprijinirea tinerilor fermieri, precum și sprijinirea micilor fermieri. Statisticile arată că în prezent, peste 50% dintre agricultori au vârsta peste 60 de ani, prin noua reformă dorindu-se întinerirea acestora.

De asemenea, noul program de dezvoltare rurală prevede posibilitatea ca statele membre să elaboreze programe sub-tematice care să răspundă nevoilor specifice de restructurare și modernizare a unor sectoare sau regiuni, precum și introducerea unor măsuri pentru servicii de formare și consultanță agricolă.

Elementele cheie ale reformei politicii agricole comune vor fi inovarea și cercetarea, în cadrul programului de dezvoltare rurală dorindu-se continuarea susținerii măsurilor pentru restructurarea și modernizarea exploatațiilor agricole.

Nu în ultimul rând sunt prevăzute întărirea poziției agricultorilor în cadrul lanțului alimentar, sprijinirea zonelor rurale și a sectoarelor agricole aflate în dificultate, precum și modernizarea spațiului rural românesc prin investiții pentru dezvoltarea economiei rurale.

În cadrul întâlnirii de lucru, prefectul Eugeniu Avram a avut o intervenție legată de strategia pentru dezvoltarea agriculturii pe termen mediu și lung, punctând câteva aspecte importante, precum:

–    Crearea unor sisteme integrate de gestionare a apei prin subvenționarea sistemului de desecare în agricultură

Ca răspuns, ministrul secretar de stat a precizat faptul că va avea în vedere acest aspect în strategia de dezvoltare a sectorului agroalimentar

–   Luarea în considerare a subvenționării amendării solurilor deoarece în județul Satu Mare una dintre problemele grave cu care se confruntă agricultorii o reprezintă creșterea accelerată și alarmantă a suprafețelor solurilor cu aciditate ridicată

Ca răspuns, reprezentantul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a menționat faptul că se intenționează dezvoltarea unui mecanism de finanțare prin intermediul fondului de mediu.

–                  Referindu-se la importanța majoră pe care o au firmele de consultanță în procesul de implementare a proiectelor finanțate din fonduri europene, prefectul a propus acreditarea acestor firme în regim de urgență

Și la acest aspect semnalat de către prefectul Eugeniu Avram, ministrul secretar de stat a răspuns că acreditarea se va face în cel mai scurt timp posibil pentru a elimina firmele de consultanță care nu își îndeplinesc clauzele contractuale.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente