Acasă Locale Internationale Ieșirea Greciei din zona euro ar avea efecte mai grave ca falimentul...

Ieșirea Greciei din zona euro ar avea efecte mai grave ca falimentul Lehman Brothers

O eventuală decizie a Greciei de a ieși din zona euro va avea efecte devastatoare pentru piețele financiare, iar consecințele vor fi chiar mai severe decât cele ale falimentului Lehman Brothers din 2008, potrivit lui Barry Eichengreen, economist în cadrul Universității din California.

Prezent sâmbătă la întâlnirea anuală a Asociației Economice Americane, Eichengreen a declarat că ieșirea Greciei din zona euro va determina investitorii să își retragă depozitele din băncile din Grecia, plasamentele în acțiunile companiilor se vor reduce, toate acestea culminând, probabil, într-o serie de măsuri stricte din partea autorităților elene pentru controlarea fluxurilor de capital, relatează MarketWatch.

Mai mult, efectele nu vor fi limitate doar la piețele din Grecia, deoarece investitorii vor începe să facă speculații în privința următoarei țări care ar putea părăsi zona euro.

„Pe termen scurt, ieșirea Greciei ar echivala cu falimentul Lehman Brothers la pătrat”, a avertizat Eichengreen.

Economistul american estimează că politicienii europeni își vor „înghiți nodul din gât din nou” și vor face compromisurile necesare pentru a menține Grecia în uniunea monetară.

„Deși păstrarea zonei euro în forma actuală va fi un demers costisitor, dificil și dureros pentru politicieni, destrămarea acesteia va fi încă și mai costisitoare și dificilă”, a spus Eichengreen.

Declarațiile lui Eichengreen vin pe fondul speculațiilor privind o eventuală ieșire din zona euro a Greciei. Parlamentul elen a anunțat săptămâna trecută dizolvarea sa și organizarea alegerilor legislative anticipate la 25 ianuarie, alegeri care ar putea fi câștigate de formațiunea de extremă-stânga Syriza, care se opune continuării măsurilor de austeritate impuse de Troica internațională (Comisia Europeană, BCE și FMI) în schimbul unor împrumuturi de 240 de miliarde de euro.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat sâmbătă că Germania este pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro dacă stânga radicală va repune în discuție măsurile de austerite. Potrivit acesteia, guvernul german consideră aproape inevitabilă ieșirea Greciei din zona euro dacă șeful Syriza, Alexis Tsirpas, va abandona politica de austeritate bugetară și nu va mai rambursa datoriile țării, relatează AFP.

Prezent la întâlnirea Asociației Economice Americane, Kenneth Rogoff, fost economist al Fondului Internațional Monetar și profesor la Universitatea din Harvard, a declarat că zona euro este „un dezastru economic”.

„Asta nu inseamnă că va fi ușor de destrămat”, a adăugat el.

Nici Martin Feldstein, profesor de economie la Universitatea Harvard, nu este mult mai optimist în ceea ce privește viitorul zonei euro, în ciuda măsurilor anunțate de Banca Centrală Europeană pentru stimularea creșterii economice în regiune.

„E posibil să nu existe nici o modalitate pentru a încheia criza din zonă”, a spus Feldstein, care a menționat că implementarea unui program de relaxare cantitativă ar putea să nu aibă rezultatele scontate.

Potrivit lui Feldstein, cea mai bună soluție pentru supraviețuirea zonei euro este ca fiecare stat în parte să implementeze propriile politici fiscale pentru a stimula cererea și consumul, inclusiv prin reducerea taxei pe valoarea adăugată pe o perioadă de cinci ani.

Comentariile economiștilor americani au fost făcute la câteva zile după ce președintele BCE, Mario Draghi, a arătat că instituția este pregătită să suplimenteze măsurile monetare de stimulare a economiei din zona euro, inclusiv prin cumpărarea de obligațiuni guvernamentale.

Șeful BCE a exclus posibilitatea destrămării zonei euro, în pofida problemelor cu care aceasta se confruntă.

- Advertisment -

Cele mai populare

Fără chinezi în America

Administrația Trump a emis miercuri noi decizii care afectează călătoriile în Statele Unite ale membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) și ale familiilor...

Comorile naturale din Parcul Apuseni

Parcul Natural Apuseni – Vino la moții din Apuseni pentru o experiență completă, încărcată de spiritualitate, cu un puternic sentiment de „acasă“....

Premierul Ludovic Orban declară ferm că nu va fii lockdown după alegeri

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara că ''nu va fi niciun lockdown'' după alegerile parlamentare, motivând că România nu îşi poate...

Veste bună pentru sătmăreni.Municipiul a ieșit din carantină

Municipiul Satu Mare iese din carantina zonală instituită în data de 19 noiembrie 2020, odată cu expirarea celor 14 zile și scăderea...

Comentarii recente