29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăsusImpozitul pe venitul agricol este o pierdere în plus pentru fermier

Impozitul pe venitul agricol este o pierdere în plus pentru fermier

Producătorii agricoli au declarat impozite pe baza normelor de venit de peste 243 milioane lei pentru 2013. Însă, anul trecut a fost foarte slab pentru agricultură din cauza calamităților, iar plata impozitului duce la pierderi și mai mari. Din acest motiv, Finanțele au decis să anuleze obligațiile de plată sau să le restituie celor care le-au achitat deja.

„Se propune anularea impozitului pe venitul agricol, proporțional cu gradul de calamitate constatat, pentru contribuabilii care au desfășurat în anul 2013 activități agricole individual sau în asociere și care au suferit pierderi de venit urmare unor factori externi”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanță de urgență pentru modificarea unor măsuri fiscale. Procedura de anulare sau restituire a obligațiilor fiscale, după caz, va fi decisă printr-un ordin de ministru.

În aceeași notă, Finanțele admit că impozitul a dus la pierderi suplimentare pentru agricultorii păgubiți deja de fenomenele meteorologice. „Această situație a generat un impact fiscal negativ în special pentru contribuabilii pentru care venitul a fost stabilit pe bază de normă de venit care, spre deosebire de ceilalți contribuabili, care plătesc impozitul pe venitul din activități agricole corespunzător normei de venit, chiar dacă nu au realizat venitul ca urmare a calamităților”, se precizează în documentul citat.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente