Acasă Locale Stiri Satu Mare Invitație la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun, Carei 2014

Invitație la Festivalul de Datini și Obiceiuri de Crăciun, Carei 2014

Obiceiurile calendaristice și cele legate de viața de familie sunt o componentă perenă a culturii noastre tradiționale. Obiceiurile legate de sărbători fac parte din cultura tradițională a neamului nostru.
Este o mare bucurie că încă se mai păstrează în România datini care ne ajută să  înțelegem sărbătoarea respectivă precum și să ne bucurăm împreună de ea.
Cele mai răspândite și mai fastuoase s-au dovedit a fi cele legate de marele Praznic al Crăciunului și de sărbătorirea Anului Nou.
.
Păstrarea acestor datini de Crăciun este o mărturie vie a faptului că avem o conștiință a neamului din care facem parte. Ele  exprimă înțelepciunea populară a acestui neam, sunt esențele bogăției noastre spirituale.
.
Repertoriul tradițional al obiceiurilor și tradițiilor românești cuprinde pe lângă colindele propriu-zise – cântece de stea, vicleimul, plugușorul, sorcova, vasilica, jocuri cu măști, teatrul popular, dansuri (căluții, călușerii) – și o seamă de datini, practici, superstiții, ziceri, sfaturi cu originea în credințe și mituri străvechi sau creștine.
.
Consecvent celor propuse prin rezoluția adoptată la Adunarea de reconstituire din 26 septembrie 2014,Despărțământul ASTRA Carei  dorește să aducă la lumină datini și obiceiuri locale,din toate satele înconjurătoare dar și din alte zone ale județului și să le redea în fața careienilor în cadrul unui miniFestival de Datini și obiceiuri de Crăciun, prima ediție.
.
Adresăm o invitație pe această cale, tuturor urătorilor, colindătorilor sau altor formații de amatori sau profesioniste de a se înscrie la această manifestare și de a ne bucura împreuna de apropierea Praznicului Nașterii Domnului.
Sunt așteptați copii, tineri și mai puțin tineri, doritori de a ne face părtași la adevăratele comori ale neamului nostru, păstrate cu sfințenie de-a lungul istoriei noastre milenare.
Festivalul va avea loc în colaborare cu Direcția de Cultură Carei, în data de 21 decembrie 2014, la castelul Károlyi,  după-masa, la o oră stabilită în funcție de numărul participanților înscriși până la data de 18 decembrie 2014.
.
Pentru înscrieri, sunați la  0745 632 939 sau puteți trimite un mesaj la adresa[email protected] sau [email protected]
- Advertisment -

Cele mai populare

Topul celor mai profitabile bănci mari din 2020

Majoritatea băncilor mari au raportat pentru primele nouă luni din acest an profituri în scădere comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, în...

Ceremonia de Sf.Andrei marcată pe platoul Caraiman

Ministerul Apărării Naţionale organizează, luni, de sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul României, începând cu ora 12,00, ceremonialul militar şi religios de resfinţire a...

Diego Maradona,iubirea eternă pentru tricoul Argentinei

Cel mai înălțător moment al carierei l-a trăit în 1986, atunci când a adus trofeul Cupei Mondiale în Argentina. Pentru el, tricoul...

Munții Șureanu-Fundătura Ponorului

Nu-i ușor de ajuns în Fundătura Ponorului, colțul de rai din Munții Șureanu. Ai nevoie de entuziasm, de răbdare, dar și de...

Comentarii recente