Acasă Locale Nationale Ministrul Agriculturii: TVA la alimente nu poate fi redusă sub 15% până...

Ministrul Agriculturii: TVA la alimente nu poate fi redusă sub 15% până în decembrie 2015

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, susține, într-un răspuns la o întrebare adresată de un senator PSD privind reducerea TVA la produsele ecologice, că, potrivit unei Directive a Comisiei Europene, cota de TVA la toate produse alimentare nu se poate reduce sub 15% până în 31 decembrie 2015.

Senatorul PSD Ovidiu Donțu i-a adresat recent o întrebare ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, privind premisele scăderii TVA pentru produsele ecologice, iar în răspunsul primit la mijlocul lunii noiembrie ministrul a arătat că până în 31 decembrie 2015 nu poate fi redusă sub 15% cota standard de TVA la toate produsele alimentare, dar și că este nevoie de introducerea agriculturii ecologice în clasificarea CAEN.

În răspunsul lui Daniel Constantin privind reducerea TVA pentru produsele ecologice se arată că în urma analizelor făcute pentru sectorul pâine, carne și produse din carne s-a constatat că niciun stat european nu a aplicat această măsură.

“Studiile care au fost efectuate până în prezent în vederea unor analize de impact relevă dificultatea aplicării unor măsuri diferențiate de aplicare a reducerii TVA, cât și stabilirea unor metode de aplicare (Directiva 2006/112/CE/2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, cu modificările și completările ulterioare)”, se menționează în documentul citat.

Ministrul mai arată că punerea în aplicare a unor măsuri de reducere a TVA la produsele agroalimentare ecologice poate să stimuleze dezvoltarea sectorului și a consumului sustenabil de produse, dar că pentru aceasta este necesară îndeplinirea mai multor condiții.

El susține că sunt obligatorii trei condiții: realizarea unui studiu de impact socio-economic de către un organism independent, stabilirea unei metodologii de calcul și a instrumentelor de aplicare a reducerii pentru produsele ecologice și lansarea unei dezbateri publice și constituirea unor grupuri de lucru pe această temă cu factorii interesați.

“De asemenea, având în vedere evoluția din ultimii ani a sectorului de agricultură ecologică din România, precum și numeroasele propuneri ale producătorilor și comercianților privind diminuarea cotei de TVA la livrările de produse ecologice, MDAR a solicitat, în luna decembrie 2013, Institutului Național de Statistică, actualizarea clasificării activităților din economia națională CAEN, prin introducerea activităților din agriculturaecologică în clasificarea CAEN”, se mai menționează în răspunsul ministrului Agriculturii.

El adaugă că, în urma acestei solicitări, Institutul Național de Statistică a precizat că la viitoarea ediție CAEN va extinde notele explicative din domeniul agriculturii, cu referiri la “activitățile din agricultura ecologică”.

Daniel Constantin subliniază că doar după modificarea codului CAEN se poate opera prin Codul Fiscal procedura de reducere a TVA.

“Pe de altă parte, în conformitate cu cele stabilite prin Directiva 2006/112/CE/2006, cu modificările și completările ulterioare, la art. 97 se precizează că pentru toate produsele alimentare, în perioada 01.01.2011-31.12.2015, cota standard de TVA nu poate fi redusă sub 15%”, se mai arată în răspunsul semnat de viceprim-ministru Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov, a anunțat, marți, că în proiectul de buget pe 2015 este propusă scăderea TVA de la 24% la 9% la produsele bio, arătând că în buget “mai sunt și alte surprize extrem de plăcute”.

Vâlcov a precizat că proiectul de buget pe 2015 este finalizat, dar urmează negocierile cu FMI și nu sunt cuprinse niciun fel de creșteri de taxe și impozite, ci dimpotrivă, vor fi “câteva surprize extrem de plăcute”.

“Bugetul este gata, este dezbătut cu FMI începând de mâine. Nicio măsură de creștere a impozitelor și taxelor nu este prevăzută. (…) Nu veți vedea nicio creștere, dimpotrivă, venim cu câteva surprize extrem de plăcute”, a adăugat Vâlcov.

El a spus că una dintre acestea este reducerea TVA de la 24% la 9% la produselor bio.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente