29.8 C
New York City
duminică, iulie 3, 2022
AcasăSanatateMinistrul Sănătății a vorbit depre revenirea la normalitate. Când vom scăpa de...

Ministrul Sănătății a vorbit depre revenirea la normalitate. Când vom scăpa de mască și de certificatul verde

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie. În acest context ar putea avea loc și relaxări importante în țară, precum renunțarea la certificatul digital și posibil chiar ridicarea stării de alertă.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”, a spus ministrul Rafila Digi24.

Ministrul Sănătății afirmă că în ultimele trei zile cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 au fost din ce în ce mai puține.

„Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a mai spus ministrul la Digi24.

Ministrul mai spune că „în următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembrie, deci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital”.

Cu toate acestea, Alexandru Rafila insistă ca românii să se vaccineze și să respecte măsurile de protecție.

„Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a subliniat ministrul.

Alexandru Rafila a mai precizat că„ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea măștii în interior. În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a mai spus Rafila.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente