Acasă Locale Stiri Satu Mare Motivul incredibil pentru care plătim facturi uriașe la curent

Motivul incredibil pentru care plătim facturi uriașe la curent

Facturile mari la curentul electric sunt umflate din cauza comisioanelor imense practicate de companiile din domeniu.
Ponderea costurilor de operare a retelelor electrice in pretul total al energiei platite de populatie este uriasa, fapt confirmat de doua rapoarte prezentate in aceasta saptamana, unul realizat de BCR, iar celalalt de Consiliul Concurentei.

Sunt BANI care se duc la distribuitori si transportator (Transelectrica), acestia profitand de monopolul natural pe piata si de faptul ca au o activitate reglementata.

Si chiar daca la nivelul de trai, Romania se situeaza printre ultimele locuri in UE, la cheltuielile cu transportul si distributia se afla printre primele.

Studiul BCR arata ca tarifele de distributie si furnizare reprezinta 49% din pretul energiei platite de consumatorii casnici, iar transportul 5%.

In schimb, investigatia de piata realizata de Consiliul Concurentei arata ca ponderea costurilor de operare a retelelor era la nivelul anului 2013 de 58%, exceptand taxele.

Culmea este ca tot distribuitorii sunt cei nemultumiti. Acestia vor sa dea in judecata reglementatorul de energie pentru ca le-a redus pentru 2015 rata reglementata a rentabilitatii de la 8,5% la 7,7%. Adica, le-a mai redus din profitul garantat.

Aceasta pondere este greu de justificat mai ales ca distribuitorii nu se pot lauda cu investitii serioase in retele. Principalii distribuitorii sunt: Electrica, ENEL, CEZ si E.ON. Mai multe pe

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente