Acasă Locale Stiri Satu Mare Noul ministru al Culturii,propus de UDMR,abonat la contracte cu statul

Noul ministru al Culturii,propus de UDMR,abonat la contracte cu statul

Guvernul condus de Victor Ponta care a pierdut recent alegerile prezidentiale,a   numit-o  in  fruntea Ministerului Culturii din România  pe Hegedus Csilla,vicepreședinta organizatiei de femei a UDMR,fost secretar de stat . Aceasta va fi si vicepremier al României în locul lui Kelemen  Hunor. Președintele Traian Băsescu a semnat, marți seară, decretul privind numirea lui Hegedüs Csilla ca ministru al Culturii.

“Cu propunerea pentru funcția de ministru al Culturii nu pot avea obiecții. Este a doua propunere, chiar dacă am văzut în spatiul public dezbateri cu privire la afacerea domniei sale, a familiei legată de bani europeni”, a spus Traian Băsescu, despre propunerea premierului pentru portofoliul Culturii și a funcției de vicepremier, în persoana reprezentantei UDMR, Hegedüs Csilla. “Curtea Constituțională mă obligă să semnez decretul pentru a doua propunere pe care o face Guvernul. În această situație, responsabilitatea este integrală a celor care au făcut cea de a doua propunere, eu nu o pot respinge” a adăugat Băsescu, conform Mediafax.

Hegedüs Csilla, propunerea UDMR pentru portofoliul Culturii,  acceptata de premierul Victor Ponta, isi leaga intreaga activitate de cultura si patrimoniul national, insa nu doar sub aspect politic ci si ca abonat la contracte cu statul: 2.631.555 de lei in doar 5 ani.

Fundația Transilvania Trust, al cărei director a fost Heghedus Csilla între 1997 și 2014, a beneficiat de contracte în valoare de 200.000 de euro de la Education, Audiovisual and Culture Executive Agency, un contract încheiat pe 27 noiembrie 2013, de o predecontare de 75.000 de euro de la EEA Grants, un alt contract de 5.000 de lei de la Primăria și Consiliul Local Cluj în 2014, 6.000 de lei și 4.000 de lei de la Consiliul Județean Cluj, 14.600 de lei de la Uniunea Arhitecților din România, 30.000 de euro de la Fondul Cultural Național din Ungaria, 600.000 de forinți de la Fondul Bethlen Gabor din Ungaria.

Potrivit declarației de avere publicate pe Ministerul Culturii, în ultimul an fiscal, Hegedus Csilla a primit suma de 36.105 lei ca director executiv al Fundației Transilvania Trust și 57.807 lei ca secretar general adjunct al UDMR București. De asemenea, Csilla Hegedus a primit suma de 8.520 de lei ca expert al Administrației Fondului Cultural Național și 4.306 euro ca expert al Comisiei Europene.

Din funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național, a respins toate proiectele majore pentru conservarea istoriei românilor, în timp ce apropiații maghiari au primit fonduri importante.
Nici tatăl ei nu a fost uitat, beneficiind și el de niște fonduri importante, în calitate de președinte al unei asociații numite Transsylvania Nostra, care cu ostentație afișează stema Transilvaniei cu ”șapte scaune”, aceeași stemă pe care o puteți regăsi și pe stema ”Ungariei Mari”.

Potrivit declarației de interese publicate pe Ministerul Culturii,Szabo Balint Gyorgy,  tatăl acesteia,care deține firma SC Utilitas CCPDRPC SRL,are peste 10 contracte cu diverse entități, printre care cu Institutul Național al Patrimoniului, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, cu municipalitatea Bistrița  sau Carei.

Așa cum se arată in propria declaratie de avere, secretarul de stat a încheiat, începând cu 2009, 19 contracte cu statul în valoare totală de 2.631.555 de lei, derulate prin fundația Transilvania Trust, ca director executiv sau în calitate de membru în consiliul de administrație al Institutului Național al Patrimoniului.

Anul 2010 a adus o mană cerească pentru tatăl Csillei Hegedus, care, datorită relațiilor foarte apropiate cu ministrul Culturii, a câștigat proiect după proiect, în defavoarea altor firme. Astfel, Utilitas a primit 160.233 de lei pentru servicii de asistență tehnică ”Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Karoly din Carei și Castelul din Ardud”,consemnează jurnalistii de la ziaruldeinvestigatii.ro

Si Parohia romano-catolică  din Carei,de pe strada 1 Decembrie 1918 a beneficiat de prestări servicii de asistență tehnică în valoare de 5.130 de euro din partea firmei Utilitas , conform contractului 111 din martie 2013.

Proiecte românești precum ce al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia –”Conservarea și valorificarea Documentelor Unirii de la 1 Decembrie 1918”, ”Dolia Dacica, Chipul dacic și arheologia experimentală” alMuzeului Județean Satu Mare ori ”Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum” al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, au fost respinse de Csilla Hegedus  din funcția de președinte al Administrației Fondului Cultural Național.

redactia

- Advertisment -

Cele mai populare

Fără chinezi în America

Administrația Trump a emis miercuri noi decizii care afectează călătoriile în Statele Unite ale membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC) și ale familiilor...

Comorile naturale din Parcul Apuseni

Parcul Natural Apuseni – Vino la moții din Apuseni pentru o experiență completă, încărcată de spiritualitate, cu un puternic sentiment de „acasă“....

Premierul Ludovic Orban declară ferm că nu va fii lockdown după alegeri

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri seara că ''nu va fi niciun lockdown'' după alegerile parlamentare, motivând că România nu îşi poate...

Veste bună pentru sătmăreni.Municipiul a ieșit din carantină

Municipiul Satu Mare iese din carantina zonală instituită în data de 19 noiembrie 2020, odată cu expirarea celor 14 zile și scăderea...

Comentarii recente