sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăsusPercheziții în Satu Mare și alte județe

Percheziții în Satu Mare și alte județe

Procurorii din cadrul Direcției de Investigare a  Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sălaj, împreună cu ofițerii de  poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Sălaj și  Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj au efectuat, vineri, 28 martie,  33 de  percheziții pe raza județelor Sălaj, Satu Mare, Bihor, Hunedoara, Dolj, Prahova, Constanța și  București la mai multe persoane suspecte de săvârșirea infracțiunilor de delapidare, spălare  de bani, evaziune fiscală și constituirea unui grup infracțional organizat, prejudiciul cauzat  fiind în sumă de aproximativ 5 milioane euro.

Potrivit unor surse judiciare, în cauză există suspiciunea rezonabilă  că această grupare de crimă organizată și-a început activitatea în cursul anului 2010 și până  în prezent s-a extins la nivelul mai multor județe din țară (Sălaj, Satu Mare, Bihor,  Hunedoara, Dolj, Prahova).

Cum funcționa „afacerea”

Începând cu anul 2010 au înființat mai multe societăți ce aveau  un comportament tip fantomă, acestea fiind folosite de către alte societăți pentru a regla activitatea contabilă în vedererea eludării bugetului de stat, sumele de bani obținute în urma activităților de evaziune fiscală și delapidare intrând în posesia admistratorilor societăților beneficiare care controlau și societățile „fantomă”.

Aceste societăți fantomă  erau înființate pe numele unor persoane cu o condiție materială modestă sau cu un nivel  intelectual scăzut, acestea fiind folosite numai pentru obținerea de conturi, carduri bancare  și emiterea de facturi fiscale fictive în interesul societăților aparținând membrilor grupului  de criminalitate organizată.

Sumele plătite prin conturile societăților fantomă erau ridicate  în numerar sau de la ATM-uri imediat după plată și se reîntorceau în posesia societăților cu  activitate economică reală care foloseau aceste societăți fantomă. În multe situații administratorii acestor din urmă societăți introduceau din nou aceste sume în cadrul societăților lor, cu titlu de împrumut asociat sau creditare firmă, creându-și astfel premisele  ridicării ulterioare cu aparență de legalitate a acestor sume.

Din astfel de raporturi fictive se  deturnează realitatea în privința activității economice a societăților care înregistrează astfel  de facturi ficitve având ca și finalitate diminuarea impozitului și deducerea TVA-lui ce ar  trebui achitat către buget de stat în urma unor activități reale. După folosirea acestor  societăți de tip fantomă membrii grupului de criminalitate organizată cesionau părțile  sociale către cetățeni stăini pentru a se acredita ideea că tot pasivul și activul societății au  fost preluate de către aceștia din urmă, împrenă cu evidența contabilă a acestor societăți,  care în realitate nu există, aceste cesiuni fictive fiind realizate pentru inducerea in eroare a  organelor fiscale.

25 de persoane, conduse la sediul DIICOT Sălaj

Cu ocazia efectuării perchezițiilor domiciliare au fost ridicate de la  locuințele suspecților facturi fiscale, documente contabile, mijloace de stocare a datelor  informatice, diferite sume de bani în euro și în lei, ștampile ale unor societăți comerciale  folosite de suspecți pentru activitatea de inducere în eroare, înscrisuri, instrumente de  plată. După efectuarea perchezițiilor un număr de 25 persoane au fost conduse la sediul  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminaliatate Organizată și Terorism – Biroul  Teritorial Sălaj în vederea audierii acestora urmând a se lua măsurile legale ce se impun.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente