Acasă Locale Stiri Satu Mare Ponta: Astăzi dimineață voi dona sânge la Tulcea. E mai important decât...

Ponta: Astăzi dimineață voi dona sânge la Tulcea. E mai important decât „gheața turnată în cap”

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Tulcea, unde participă la o ședință informală a liderilor PSD, că va dona sânge, vineri dimineață, în localitate, precizând că astfel de campanii de conștientizare a populației prin exemplul propriu sunt mai necesare decât cea „cu gheața turnată în cap”.

Întrebat dacă va dona sânge, așa cum au făcut mai mulți miniștri, premierul Victor Ponta a precizat că va dona vineri dimineață, la Tulcea.

„Am vrut eventual să merg cu ei (miniștrii – n.r.), dar m-am gândit că, dacă merg aici la Tulcea, putem să dăm un semnal că nu doar în București e nevoie de donații de sânge”, a spus Ponta, aflat la o ședință informală a liderilor social-democrați, în Tulcea.

„E nevoie în toată țara și, cu siguranță, această campanie de conștientizare este extrem de necesară. Poate chiar mai necesară decât cea cu gheața turnată în cap, deși și aceea are, cu siguranță, un scop extrem de nobil: de a strânge, de asemenea, fonduri pentru afecțiuni de grave. Deci, orice fel de asemenea campanii sunt foarte bune și, și prin exemplul propriu și prin solicitările pe care le facem, e important să se transmită acest mesaj către toată lumea”, a mai spus președintele PSD.

Miniștrii Sănătății, Nicolae Bănicioiu, de Externe, Titus Corlățean, Finanțelor, Ioana Petrescu, Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și Justiției, Robert Cazanciuc, au mers, joi, să doneze sânge, după apelul făcut în acest sens dat fiind deficitul de sânge din spitale în perioada de vară.

Cei cinci membri ai Guvernului au mers la Centrul de Transfuzie Sanguină București, unde patru dintre ei donează în acest moment, în timp ce ministrul Teodorovici a fost respins pentru că ia antibiotice pentru o răceală.

Directorul Centrului de Transfuzii București, Doina Goșa, a declarat că, după apelul făcut de ministrul Sănătății, a crescut numărul de donatori, cu 30 – 40 la sută, joi înregistrându-se aproape 400 de donatori.

La începutul acestei săptămâni, ministrul Sănătății a făcut către cetățeni să doneze sânge, având în vedere sesizările primite privind deficitul de sânge și produse de sânge din unele unități sanitare.

„În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20 – 25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate”, arăta Nicolae Bănicioiu într-un comunicat.

În plus, ministrul Sănătății a cerut reprezentanților Institutului Național de Hematologie analizarea posibilității de prelungire a programului de lucru la centrele de transfuzii, dar și creșterea numărului de utilizări ale celor cinci centre mobile de recoltare achiziționate în anul 2009.

„Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituții, firme pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, așa cum se procedează și în alte țări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de județe iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creșterii numărului de donări și reducerii lipsei de sânge”, a adăugat Bănicioiu.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente