miercuri, februarie 28, 2024
AcasăsusPonta: Noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL

Ponta: Noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL

Noul Executiv va continua cu programul de guvernare al USL, astfel că nu există niciun rol al președintelui în actuala procedură, a declarat premierul Victor Ponta, într-un comunicat transmis de Guvern.

„Declarațiile făcute de președintele Băsescu, la Pro Tv, privind desemnarea premierului, arată doar gradul său de iresponsabilitate. Primul-ministru al României, Victor Ponta, a luat act de declarațiile președintelui României, Traian Băsescu, cu privire la formarea noului guvern. „Domnul Traian Băsescu, prin declarațiile făcute, nu face decât să își confirme iresponsabilitatea. Îi reamintesc lui Traian Băsescu că în Constituția României se definesc clar, la articolul 110, condițiile în care Guvernul își pierde mandatul. De asemenea, îi reamintesc faptul că am anunțat deja că noul guvern va continua cu programul de guvernare al USL. Voi merge marți în Parlament doar pentru schimbarea compozitiei politice, conform articolului 85 din Constituție. Așadar, nu există niciun rol al Președintelui în actuala procedură! Nu am mai mult ce să comentez declarațiile președintelui. Saptămâna viitoare vom avea un nou guvern, cu o majoritate solidă și stabilă, care să continue lucrurile bune pe care le-am făcut până acum” a spus Victor Ponta, citat în comunicat.

Președintele Traian Băsescu a declarat, duminică, în emisiunea „După 20 de ani” de la ProTV, că modificarea programului de guvernare înseamnă că premierul Ponta ar trebui redesemnat ca premier, menționând: „Dacă premierul nu vine la Cotroceni, atac decizia Parlamentului la CC”.

Președintele a spus că „din discuții” știe că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar însemna modificarea programului de guvernare.

El a mai spus că nu știe dacă premierul va accepta solicitările.

Președintele a mai declarat că la schimbarea programului de guvernare, este nevoie de desemnarea unui premier. De asemenea, potrivit șefului statului, Parlamentul trebuie să se pronunțe legat de componența Guvernului și de programul de guvernare schimbat.

Răspunzând unei întrebări, președintele a spus că dacă Ponta nu vine la Cotroceni pentru „redesemnare”, atunci încalcă Legea fundamentală.

Băsescu a mai spus că va ataca la Curtea Constituțională decizia Parlamentului legată de noul Guvern dacă în prealabil nu este desemnat un nou premier.

În replică, premierul Victor Ponta a afirmat că declarațiile președintelui Traian Băsescu privind redesemnarea prim-ministrului sunt pur politice și fără nicio bază constituională, deoarece în Parlament va fi schimbată compoziția politică, nu și programul.

El a arătat că schimbarea compoziiei politice va fi efectuată conform articolului 85 din Constituție, în timp ce mandatul premierului încetează în condițiile articolului 110, transmite România TV.

Articolul 85 prevede că președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.

În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului, iar dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, președintele va putea exercita această atribuție numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Articolul 110 stabilește că Guvernul își exercită mandatul până la data validării alegerilor parlamentare generale și că Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106 (respectiv demisie, pierderii drepturilor electorale, stare de incompatibilitate, deces și în alte cazuri prevăzute de lege) ori este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile mai mult de 45 de zile.

În aceste cazuri sunt aplicabile prevederile articolului 103, președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente