luni, iunie 24, 2024
AcasăsusPrefectul a ținut audiențe la Acâși și Socond

Prefectul a ținut audiențe la Acâși și Socond

Prefectul Eugeniu Avram continuă seria audiențelor în teritoriu. Astfel, în data de 5 martie, prefectul Eugeniu Avram a susținut audiențe la Acâș și Socond unde au participat 18, respectiv 24 de cetățeni care și-au prezentat problemele și nemulțumirile.

În acest demers a fost însoțit de către reprezentanți ai instituțiilor publice deconcentrate și specialiști din cadrul Instituției Prefectului, în funcție de problematica anunțată din timp de către cetățeni, de la care au dorit să afle amănunte în rezolvarea unor probleme personale. De menționat că atât în comuna Acâș, cât și în Socond, au fost prezenți la întâlnirea prefectului cu cetățenii, primarii și alți reprezentanți ai autorităților publice locale.           Majoritatea problemelor ridicate de către cetățeni se referă la aplicarea Legii fondului funciar, dar și probleme privind îndeplinirea atribuțiilor de către reprezentanții autorităților publice locale și probleme sociale, respectiv de natură edilitar – gospodărească a comunei.

Prefectul Eugeniu Avram i-a informat pe cetățeni că datorită faptului că Legea nr. 165/2013 ce prevede o serie întreagă de activități privind inventarierea suprafețelor ce intră sub incidența legilor proprietății nu a fost încheiată în toate unitățile administrativ teritoriale, prin Ordonanță de Urgență a Guvernului Românie, s-a prelungit termenul de aplicare cu șase luni. Urmează ca în această perioadă să se mai clarifice situația rezervelor terenurilor agricole și forestiere ce pot face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate și totodată revizuirea tuturor cererilor nesoluționate pentru ca, de îndată ce se va împlini termenul de suspendare, comisiile locale să fie pregătite și astfel să se poată urgenta validările în comisia județeană.

Reprezentanți ai Asociației crescătorilor de animale „CRASNA„ din Acâș au reclamat faptul că începând cu anul 2010 suprafața de pășune de care dispune Asociația a fost diminuată de la 110,39 ha, la 75,89 ha. De asemenea, nu mai există acces la fântâna destinată adăpatului animalelor aparținând membrilor asociați și construită de aceștia. Primarul comunei Acâș a confirmat faptul că, în conformitate cu prevederile H.C.L. nr.19/30.06.2011, pășunea din Acâș este în suprafață de 75,89 ha, se află la dispoziția Asociației” CRASNA” și este înregistrată și la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Prefectul a precizat că modificări ale suprafețelor pășunilor se pot efectua conform legislației în vigoare doar în urma aprobării prin referendum.

O altă problemă a fost ridicată de președintele Asociației crescătorilor de animale „FELEAC” Unimăt care a reclamat faptul că dintre cei aproximativ 100 de membri, doar pentru 60 au fost eliberate titluri de proprietate. Prefectul Eugeniu Avram a solicitat primarului să prezinte documentele aferente acestor aspecte pentru verificarea și propunerea măsurilor ce se impun.

Un localnic a solicitat sprijin pentru urgentarea lucrărilor de reparații a drumurilor din comună care sunt greu practicabile. În acest caz, primarul a răspuns că străzile vor fi reabilitate după finalizarea lucrărilor de canalizare cuprinse în prezent într-un proiect cu finanțare europeană.

La audiențele desfășurate la sediul Primăriei Socond au participat 24 de localnici. Principala problemă o reprezintă faptul că pentru 80% dintre proprietarii de terenuri din satele aparținătoare comunei nu s-au emis titluri de proprietate. În acest caz, prefectul a dispus ca până la finele lunii martie a.c. să se definitiveze inventarierea terenurilor conform prevederilor Legii nr. 165/2013 pentru a putea să se emită cât mai curând titlurile de proprietate pentru care sunt depuse dosare.

Un localnic a reclamat faptul că în Socond se produc multe furturi de păsări și animale din gospodării, iar reprezentanții Poliției nu pot face față numărului mare de sesizări. Inspectorul șef al Inspectoratului Județean de Poliție a dispus șefului de post prezentarea situației cu privire la cele reclamate pentru a lua măsuri.

Printre reclamații se numără și lipsa în comună a unui punct farmaceutic, primarul menționând că din data de 10 martie în Socond va funcționa un punct farmaceutic cu dotare și personal calificat.

O altă solicitare a venit din partea preotului ortodox Stan Teodor care a cerut sprijin cu privire la o posibilă modificare a legislației existente, prezentând faptul că enoriașii ordodocși ai parohiei Hodișa (majoritari în comună) sunt implicați de foarte mulți ani într-un proces de restituire a proprietății împotriva a șase consăteni greco-catolici. Prefectul a declarat că mai sunt semnalate cazuri asemănătoare în județ și că va face o informare către Guvern în speranța că se va putea modifica legislația conform realității actuale din teritoriu.

Reprezentantul cetățenilor de etnie romă din comună a solicitat sprijin cu privire la ocuparea unor locuri de muncă de către membrii comunității respective. Directorul adjunct al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă a declarat că se pot organiza cursuri de calificare profesională gratuit cu condiția să se constituie grupe de minimum 14 cursați per specialitate. Prefectul a declarat că se cunoaște faptul că în zonă există o societate comercială care cultivă viță de vie și că va recomanda să folosească forță de muncă locală după specializarea acestora. Totodată a invitat autoritatea locală să informeze comunitatea despre intenția de a organiza cursuri de calificare în profesia de mediator sanitar de care comunitatea romă are nevoie.

Un alt localnic a declarat că există un grup de 10 tineri care ar dori să scrie și să implementeze un proiect cu finanțare europeană în domeniul agronomiei dar întâmpină probleme cu privire la emiterea de titluri de proprietate pe terenul pe care îl dețin.    Repezentantul Direcției Agricole a prezentat faptul că se pot acorda, prin subvenție, tancuri de răcire a laptelui asociațiilor crescătorilor de animale dacă acestea dețin maximum cinci animale și depun cerere în acest sens.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente