vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocalePrimăria Carei promovează comerțul cu mărfuri second-hand pe domeniul public

Primăria Carei promovează comerțul cu mărfuri second-hand pe domeniul public

Insistența cu care se promovează comerțul cu haine vechi pe trotuarele unei  artere de circulație careiene,blocată lunea și vinerea,din ambiții și grandomanii greu de înțeles ,depășește deja limita legalului.Artera este situată între  liceul de elită al Careiului și Piața agroalimentară.Trotuarele se închiriază cu 1,70lei/mp.

Una din principalele solicitări ale demonstranților ieșiți în stradă in decembrie 1989 cu piepturile goale a fost instaurarea și în România a democrației, cu tot ce implică această,inclusiv libertatea  de exprimare și demnitate. Democrația, însă, este un capitol cu nuanțe mult mai dificile decât libertatea, ea presupune să nu impunem un anumit punct de vedere cu orice preț,călcând chiar peste imaginea în sine a unui oraș cu statut de municipiu.

Democrația nu înseamnă haos și nici conducere dictatorială odată ce ai ajuns pe scaunul vizat ,chiar dacă această  “ajungere”  a presupus traseism politic de-a lungul anilor și  susținere ulterioară din partea majorității aleșilor,doar  pe criterii etnice!

Situația comercianților de haine vechi de pe trotuarele Careiului a scăpat deja de sub control și a depășit limitele legalului.

In primul rând,comercianții de haine vechi pentru  care a fost închisă artera în urma hotărârii comisiei de circulație a municipiului Carei,nu dețin acte de proveniență a mărfii comercializate.Sub maldărele de haine și obiecte vechi se ascund de multe ori mărfuri prohibite care crează probleme Poliției Municipale Carei.

Sunt situații în care  unii careieni  mai înstăriți care au donat haine în scop caritabil unor persoane , s-au trezit că le vad  expuse spre vânzare  pe trotuarele de lângă Liceul Teoretic!

Deși în ședinta de Consiliu Local a fost propusă și aprobată activitatea comercială cu haine second hand doar pentru ziua de duminică,se pare că nu interesează pe nimeni să se respecte hotărârea forului legislativ al unui municipiu  cum este Careiul.

Nu ar fi prima hotărâre ignorată, de altfel.

Deși hotărârea Consiliului Local din 16 mai 2014 prevede doar  duminica activități comerciale cu haine vechi,comerțul stradal se desfășoară nestingherit și luni și vineri,spre disperarea părinților care au copii la Liceul Teoretic și Scoala Gimanzială  nr 3  dar și a șoferilor care trebuie să ocolească câteva străzi pentru a ajunge la destinație.

La nemultumirea acestora se adaugă și  cea a deținătorilor de chioșcuri din termopan amenajate de primăria Carei și care își achită taxele si impozitele aferente dar care sunt obligați să suporte pe treptele de la intrare toate persoanele fizice  ce   expun hainele vechi.

Cu alte cuvinte,avem o aprobare de CL pentru comert stradal cu mărfuri second pentru ziua de duminică dar și o aprobare a Comisiei de Circulație pentru închiderea arterei pentru zilele de luni și vineri,care este discutabilă totuși.Contribuabilii careieni, comercianți,sunt defavorizați  de administrația locală,în aceste condiții.Intrarea magazinelor lor pentru care plătesc constant taxe la oraș,sunt obturate de persoanele  fizice ce vând haine folosite cu acceptul aceleiași  administrații locale ce încasează taxele de la comecianții persoane juridice.

Taxarea persoanelor fizice ce vând haine vechi se face după o hotărâre de CL din 2010 care prevede tarife pentru activități comerciale din incinta Pietei și nicidecum pentru comerțul stradal dinafara ei !

Cum poate percepe taxe  administrația pieței pentru o suprafață care este pe domeniul public fără o Hotărâre de Consiliu Local?

Faptul este confirmat și de către ofițeri din cadrul Biroului Economic din  cadrul Poliției Municipale Carei care afirmă că au fost mereu probleme cu aceste persoane fizice care nu pot să își justifice proveniența mărfii.

“In mod normal,potrivit legislației in vigoare,acele persoane fizice nu au dreptul să își valorifice marfa în cadrul unei Piețe agroalimentare ci numai in locuri special amenajate,cum ar fi o piață de vechituri.Sunt situații in care persoanele care se găsesc în spatele hainelor vechi de pe trotuar  își procură marfa de la magazinele Caritas sau din donații și  mai și ascund în spatele ei alte obiecte  ce nu pot apărea oficial pe o tarabă.Pentru haine second există magazine specializate iar pentru acest tip de comerț cu vechituri ar trebui  să existe spații special amenajate și bine delimitate”  au declarat aceste surse pentru Buletin de Carei.

Pentru  un metru pătrat  de spațiu pe trotuarul  dintre piață și liceu se percepe suma de 1,70 lei/mp !

Pentru a aduna aceste încasări,primăria Carei refuză propunerile concrete ale unor consilieri  care doresc să se amenajeze un comerț civilizat cu vechiturile și antichitățile,doar pentru că fac parte din opoziție,știut fiind că în Consiliul Local Carei cei care nu sunt de acord cu cei doi primari UDMR și consilierii lor majoritari sunt catalogati ca și “ Ciută contra”.Propunerea consilierului Bontea de organizare a unui Târg de vechituri și Antichități  a căzut la votul final al ultimei ședințe de CL deși spațiul propus pentru această activitate  este asfaltat și  dispune de toate utilitățile.Fosta piață de animale de pe strada Oborului ar fi una din variantele de compromis până la găsirea altui spațiu,unanim acceptat.

Daniela Ciută

6 COMENTARII

  1. multumesc pentru ca sotul meu a dat voie la ocskasor in carei si am scapat de toate hainele care nu le mai purtam…am adunat si de la doamna vica si de la neamuri si acum putem sa ne cunparam altele ca proiectele cu fonduri europene merg bine si nu le verifica nimeni pe firmele de lucrari si iese mai bine ca de la cofetarie si brutarie care oricum le-am pierdut..

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente