sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePrimaria comunei Calinesti-Oas a intrat in stare de insolventa! Vezi tabelul creantelor...

Primaria comunei Calinesti-Oas a intrat in stare de insolventa! Vezi tabelul creantelor privind DEBITORUL

Comuna Calinesti-Oas este prima localitate din judetul Satu Mare care a intrat in stare de insolventa. Din cauza unor nereguli descoperite de Ministerul Agriculturii la un proiect finantat din fonduri europene, Primaria Calinesti Oas are conturile blocate si sechestru pe mai multe bunuri. 

page

In urma cu cateva zile s-a intocmit tabelul preliminar al creantelor privind debitorul comuna Calinesti Oas, urmand a fi transmis Tribunalului Satu Mare. 18 creditori se afla in dosarul nr. 1732/83/2015, Tribunalul Satu Mare, Sectia a-II-a Civila si de Contencios Administrativ si Fiscal Judecator sindic: Mihaela Haprian.

Acestea au de recuperat  creante in valoare de 10.905.753,62 lei de la primaria Calinesti Oas. Cele 18 firme care figureaza in tabelul preliminar al creantelor sunt:

  1. BenyTrans Satu Mare SRL
  2. DGRFP CLUJ – prin AJFP SATU MARE
  3. Fondul de Garantare  a Creditorului Rural IFN SA
  4. Administratia Nationala a Apelor Romane
  5. Directia Silvica Satu Mare
  6. Ministerul Agriculturii prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.
  7. Judetul Satu Mare
  8. Electrica Furnizare SA prin Agentia prin Agentia de Furnizare a Energiei Electrice Satu Mare
  9. Bumb Company SRL
  10. Iulia Boos SRL
  11. Hidronic SRL
  12. Grup General ID SRL
  13. Telekom Romania Mobile Communication SA
  14. Auto Class SA
  15. Termo SRL
  16. Inficenter SRL
  17. Tur Somes Livada SRL
  18. TCM Nord SRL

Problemele în comuna Călinești Oaș au început în urmă cu un an, după ce un proiect de infrastructură cu fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro, a fost declarat neeligibil de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit. Angajații agenției au spus atunci că investiția nu respectat termenii contractuali și a obligat autoritățile locale să dea banii înapoi.

Asadar primaria comunei Calinesti-Oas a intrat in stare de insolventa, numar dosar nr. 1732/83/2015, Tribunalul Satu Mare, Sectia a-II-a Civila si de Contencios Administrativ si Fiscal Judecator sindic: Mihaela Haprian. Deschiderea procedurii de insolventa a debitorului COMUNA CALINESTI-OAS desemnat conform incheierii nr. 572/2015/F/CC din data de 20.08.2015 si pronuntata de Tribunalul Satu Mare, in dosar nr. 1732/83/2015, in temeiul art. 78, 79 si urm din O.U.G. nr. 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale.
Potrivit Art. 69 din O.U.G. nr. 46/2013, unitatea administrativ-teritoriala, prin reprezentantii legali, are obligatia de a pune la dispozitia administratorului juridic toate informatiile cerute de acesta cu privire la bugetul unitatii administrativ-teritorial si alte operatiuni financiare, precum si situatia bunurilor care fac parte din patrimoniul privat al unitatii administrativ-teritorial, in cazul nostru primaria comunei Calinesti-Oas.

Calinesti-Oas_jud_Satu_MareIn localitate se derulau două lucrări similare finanțate din fonduri guvernamentale, despre care echipele de control spun că „beneficiarul a preferat să le considere inexistente, întărind prin studiul de fezabilitate ideea că localitatea nu deține sisteme centralizate de apă șI canal.

Beneficiarul a bifat și secțiunea C că nu a mai obținut finanțări nerambursabile pentru același tip de investiție.” (sursa: raportul Direcției de Control și Antifraudă a APDRP)

Viceprimarul comunei Călinești-Oaș, Dinu Birtoc, îl acuză pe primarul localității, Gheorghe Copil, pentru blocarea conturilor instituției, dar și Prefectura deoarece nu a intervenit în niciun fel pentru a soluționa situația. Datoriile instituției depășesc două milioane de lei.

Comuna Călinești-Oaș se află în județul Satu Mare, la 46 de kilometri de reședința de județ, Călinești-Oaș are, potrivit recensământului din 2011, o populație de 4.686 de locuitori. Comuna este compusă din patru sate: Călinești-Oaș, Coca, Lechința și Pășunea Mare. Un obiectiv important aflat pe teritoriul acestei comune este barajul de la râul Tur, construit aproape de confluența cu râul Valea Rea. Barajul a fost construit în 1972, iar apa din lacul de acumulare, care are o suprafață de 357 de hectare, alimentează turbina unei micro-hidrocentrale de 0,8 MW.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente