joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocaleNationalePrimele două extrageri LOTO din 2015 nu mai au loc

Primele două extrageri LOTO din 2015 nu mai au loc

Loteria română sare peste primele două extrageri de la începutul acestui an. Compania ține să sublinieze, într-un comunicat, că nu a anulat tragerile de duminică, 4 ianuarie, și nici pe cele de joi, 8 ianuarie. „CN Loteria Română SA își poate stabili propria politică de marketing și vânzări”, se mai precizează în comunicatul dat publicității după ce în presă au apărut informații conform cărora tragerile de duminică și joi ar fi fost anulate.

„Managementul acestei companii este depășit de situația actuală. Nu s-a mai întâmplat așa ceva din 1906, de când a fost înființată Loteria”, a declarat Liliana Mincă, fost director al Loteriei.

„Normal ar fi fost sa aveti un director care să intre prin telefon, ei stau ascunsi. Din februarie 2009 nu mai sunt director general la Loteria romana, sunt deputat. Vreau sa va spun ca managementul e defectuos din februarie 2009 de nd loteria a fost data doar pe critenii politice. Exista dosare la DNA

Nu s-a intâmplat niciodatada de cand e Loteria, sa se amanae trageri. E inadmisibil ca statul roman sa aiba pierderi, nu se vor face incasari, e un semnal negativ fata de această companie”, a mai spus Liliana Mincă.

Directorul Loteriei, Adrian Mișu Manolache, a declarat la Realitatea TV că Loteria nu a anulat extragerile, și că a anunțat încă de anul trecut că prima tragere va fi pe data de 11.

„Am considerat că soluția cea mai bună este ca acest contract să nu se mai prelungească, Loteria făcând demersurile necesarepentru ca sistemul să fie susținut din forțe proprii”, a spus Manolache.

„Pe termen lung, soluția cea mai avantajoasă pentru Loterie este de a avea un sistem propriu prin care Loteria să nu mai fie ținută de un partener, printr-o astfel de măsură eliminându-se orice risc cu privire la imposibilitatea de a desfășura tragerea, de a avea probleme cu sistemul informatic”, a adăugat șeful instituției.

Jurnalistul Kamikaze Alex Căutiș a subliniat, într-o intervenție telefonică la Realitatea TV, că amânarea extregrii este de bun augur pentru activitatea viitoare a Loteriei.

„La DNA există un dosar la care a făcut referire și Traian Băsescu. Acel dosar a făcut ca mult prea îndrăzneții directori ai Loteriei să nu mai aibă curajul să își tiște norocul și să semneze contracte păguboase pentru statul român. (…) Au existat rapoarte oficiale ale multor instituții – Curtea de conturi, ANAF, corpurile de control. Mai mult, presa din România a susținut că sunt lucruri ilegale în mod fățiș. Până acum, directorii companiei naționale Loteria Română au mers în defavoarea statului cu un curaj nebunesc. Eu cred că aceasă amânare a extragerii nu va face decât să îmbunătățească maniera în care se va desfășira licitația”, a spus Căutiș.

„Referirea președintelui României la compania Novomatic e foarte importantă, Novomatic are un contract netransparent semnat cu statul român și dacă lucrurile s-ar repeta și cu Intralot-ul sau cu altă firmă, atunci netransparența aceasta ar fi de fapt pătura sub care se ascunde o nouă ilegalitate. Amânarea nu poate decât să fie de bun augur pentru cîă atrage atenția asupra manierei în care se va semna contractul”, a subliniat Căutiș.

Neregulile de la Loteria Română au fost dezbătute în mai multe rânduri la emisiunea Jocuri de Putere, de la Realitatea TV, unde au fost făcute dezvăluiri importante.

„Contractul cu firma Intralot, privind administrarea și gestionarea tuturor jocurilor loteristice, nu se va prelungi. Actualul act adițional, prin care s-a prelungit acest contract, este în vigoare până în data de 31 decembrie. În urma discuțiilor avute, am decis de comun acord cu conducerea Compania Națională Loteria Română SA, ca aceasta să efectueze demersurile necesare pentru încheierea de contracte cu o parte din subcontractorii Intralot, în vederea asigurării funcționării sistemului Loto, în continuare, fără nicio modificare”, a anunțat la finalul lui 2014, Darius Vâlcov.

Contractul cu Intralot a încetat în ultima zi a lui 2014, iar conducerea Loteriei a dat asigurări că tragerile Loto nu vor suferi modificări de niciun fel, în urma întreruperii contractului firma grecească.

„Totodată, Compania Națională Loteria Română a început demersurile pentru ca din ianuarie 2015 să asigure funcționarea întregului sistem prin specialiști proprii”, a mai spus Vâlcov în declarația de presă.

Loteria Română și Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice și servicii suport și care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiționale, scrie Mediafax.

 Loteria Română și Intralot au început să colaboreze în 2003, printr-un contract pe zece ani care viza jocuri loteristice și servicii suport și care a expirat în decembrie 2013. După expirarea contractului, acesta a fost prelungit prin acte adiționale.

Anul trecut, Consiliul Concurenței a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Națională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings, pentru înțelegeri anticoncurențiale. Conform contractului care a expirat în 2013, Intralot primea 7,5% din încasările totale de la loto, pentru asistența tehnică oferită în exploatarea aparaturii electronice.

Tot anul trecut, în august, Loteria Română a solicitat oferte tehnice și financiare pentru implementarea unui sistem de jocuri loteristice și servicii suport. Solicitarea se referea atât la ofertarea unui preț global pentru achiziția serviciului la cheie, cât și ofertarea unui procent din profitul brut (GGR) obținut în urma asocierii Loteriei cu contractorul, ambele pe o perioadă de 10 ani.

Cea mai avantajoasă ofertă a fost înaintată de Intralot, așa cum reiese dintr-o analiză proprie a Loteriei, dar și dintr-un raport al casei de avocatură Țuca Zbârcea și Asociații, angajată în acest sens.

În 25 iunie, fostul ministru al Finanțelor Ioana Petrescu a semnat un ordin prin care a mandatat reprezentanții statului în AGA a Loteriei Române să împuternicească Consiliul de Administrație și conducerea executivă a companiei să înceapă negocierile pentru încheierea unui contract de asociere în participație, pentru operarea unui nou sistem loteristic.

Ministrul a emis acest ordin întrucât ultimul act adițional la contractul cu firma Intralot urma să expire la 30 iunie.

Contractul de asociere în participație va viza jocurile 6/49, 5/40, Joker, Noroc, Noroc Plus, Super Noroc, Pronosport, Pronosport S și servicii suport.

Referitor la acest subiect, Petrescu declara în urmă cu două luni, că se poartă negocieri, în încercarea de a fi obținut un contract avantajos pentru Loteria Română. Fostul ministru al Finanțelor a mai spus atunci că un raport al Corpului de Control, în cazul Loteriei Române, a fost finalizat, iar foștii directori sau membri ai AGA care apar în acest document ar urma să fie trimiși în judecată.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente