Acasă sus Ratele pentru Prima Casă la garsoniere și locuințe cu 2 camere, cu...

Ratele pentru Prima Casă la garsoniere și locuințe cu 2 camere, cu peste 20% mai mici decât chiriile

Ratele la creditele prin „Prima Casă” la garsoniere și apartamente cu 2 camere sunt cu peste 20% mai mici față de chiriile lunare, cea mai mare diferență, de 23% fiind consemnată în București, în Crângași, Drumul Taberei, Giulești și Militari,arată un studiu al Băncii Românești și al imobiliare.ro.

Și în Iași, Sibiu și Ploiești, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cupeste 20% față de chiriile lunare.

Studiul comparativ, efectuat asupra cotațiilor medii din nouă zone ale Bucureștiului și din nouă orașe din țară (Cluj Napoca, Iași, Constanța, Craiova, Oradea, Brașov, Ploiești, Sibiu, Timișoara) reflectă principalele diferențe între chiriile lunare și ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casă la instituția Banca Românească pentru garsoniere, apartamente cu două camere și, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.

„O rată mai mică decât chiria și avantajul unui avans de minimum 5% justifică în continuare decizia de investiție într-o locuință prin programul Prima Casă. Diferențele dintre rate și chirii sunt semnificative în special la cele mai solicitate categorii de locuințe – garsonierele și apartamentele cu două camere”, a declarat, într-un comunicat, Dan Grigoriu, director divizia produse și segmente retail Banca Românească.

De exemplu, pentru o garsonieră în Berceni și Giurgiului (Sectorul 4, București), un cumpărător prin programul Prima Casă plătește o rată de 164 de euro/lună, în timp ce un chiriaș plătește 200 de euro/lună. Cei care vor să cumpere un apartament cu două camere situat în cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucureștii Noi, Griviței, Gara de Nord) plătesc o rată lunară de 248 de euro, față de o chirie medie lunară de 300 de euro. O rată cu aproape 40 de euro mai mică decât chiria vor plăti cei care cumpără un apartament cu două camere în Sectorul 2 din București (Tei, Colentina, Pantelimon).

„Cu excepția apartamentelor din zonele centrale și nordul Bucureștiului, apartamentele din Capitală se încadrează în programul de creditare Prima Casă. De asemenea, toate tipurile de apartamente din principalele orașe ale țării se încadrează în acest program, singura excepție o constituie apartamentele cu trei camere din Cluj-Napoca”, a declarat Adrian Erimescu, director general Imobiliare.ro.

În Constanța, Craiova și Oradea, ratele lunare la apartamentele cu două camere sunt cu aproximativ 15% mai mari față de chirii.

„Dacă ne raportăm la rezultatul pe termen lung, chiar și la un plus de aproximativ 20% față de chiria lunară, care se traduce în câteva zeci de euro, decizia de a investi în propria locuință rămâne avantajoasă”, a adăugat Grigoriu.

Valoarea maximă finanțată prin programul Prima Casă de către Banca Românească pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul în lei.

De aceea, pentru toate locuințele care costă peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casă este aceeași, iar diferențele apar în valoarea avansului.

Astfel, cei care vor să cumpere un apartament cu trei camere într-o zonă semicentrală a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Moșilor, Ștefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plăti un avans de aproximativ 18.400 de euro și o rată de 327 de euro/lună, în timp ce chiria lunară este, în aceeași zonă, de 390 de euro.

În Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casă poate fi cumpărat cu un avans de 8.000 de euro și cu o rată lunară de 327 de euro, apropiată de chiria lunară(330 de euro). În Brașov, avansul de 2.850 de euro și o rată de 310 euro/lună le asigură cumpărătorilor o locuință cu 3 camere.

De la începutul programului guvernamental Prima Casă, în 2009, Banca Românească a acordat, până la finalul lunii septembrie 2014, peste 5.300 de credite.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente