joi, februarie 29, 2024
AcasăsusRusia a declarat "RĂZBOI" Ucrainei. Comandantul Forțelor Navale ucrainene a trecut de...

Rusia a declarat „RĂZBOI” Ucrainei. Comandantul Forțelor Navale ucrainene a trecut de partea Rusiei

Premierul interimar ucrainean, Arseni Iațeniuk, cere Rusiei să retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei, considerând acțiunile Moscovei drept o „declarație de război” și avertizând că există riscul unui „dezastru”. Trupe ruse au înconjurat, duminică, trei unități militare ucrainene din regiunea autonomă prorusă Crimeea. Ucraina a decis închiderea spațiului aerian pentru aeronavele militare. China s-a declarat foarte preocupată, iar Turcia a anuțat că susține integritatea teritorială a Ucrainei. Ambasadorul Kievului la ONU spune că țara sa se va apăra. Șeful Forțelor Navale ucrainene a trecut în subordinea autorităților proruse. Vladimir Putin a discutat, prin telefon, cu Angela Merkel, aceasta declarând că președintele rus acceptă dialogul. John Kerry merge, marți, la Kiev.

Secretarul de Stat american, John Kerry, se va deplasa marți la Kiev, cu scopul de a-și arăta sprijinul pentru autoritățile interimare ucrainene, în contextul în care trupele ruse dețin controlul total asupra Crimeei, au anunțat duminică oficiali americani, relatează AFP.

Într-un comunicat, Departamentul de Stat a anunțat că John Kerry se va deplasa marți în capitala Ucrainei.

„Pe 4 martie, la Kiev, secretarul de Stat Kerry se va întâlni cu reprezentanții noului Guvern ucrainean, liderii (Parlamentului) și membri ai societății civile”, a anunțat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

În Ucraina, șeful diplomației americane „va reafirma sprijinul puternic al Statelor Unite pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei”, potrivit comunicatului.

Pe de altă parte, oficiali ai administrației președintelui Barack Obama au afirmat, în cursul unei conversații telefonice, că Moscova a încheiat operațiunile de preluare a controlului asupra Crimeei, o peninsulă din sudul Ucrainei unde staționează flota rusă la Marea Neagră.

„Nu există nicio îndoială asupra faptului că ei ocupă Crimeea. Ei își sporesc prezența militară și se stabilesc” pe peninsula ucraineană, a spus un diplomat american.

Pe teren, mai multe obiective strategice din Crimeea, între care baze militare, aeroporturi sau clădiri oficiale, au fost blocate de către persoane înarmate, pe care observatorii le asimilează militarilor ruși.

Duminică dimineață, Kerry a denunțat „agresiunea” și „invazia” rusă în Ucraina.

De asemenea, Kerry a amenințat Rusia că ar putea să-și piardă locul în cadrul G8.

În acest context, Washingtonul a luat măsuri de retorsiune.

Reuniuni cu caracter economic și o vizită a unei delegații ruse la Washington au fost deja anulate, a subliniat un oficial de rang înalt american.

Rusia urmează să organizeze în iunie, în stațiunea Soci, un summit al G8. Ca măsuri de retorsiune față de operațiunile ruse în Ucraina, Franța și Marea Britanie au anunțat la rândul lor că nu mai participă la reuniunile pregătitoare organizate în perspectiva summitului de pe litoralul Mării Negre.

Duminică, Kievul a declarat că se află „pe marginea dezastrului” în urma „declarației de război” a Rusiei și că pierde rapid controlul asupra Crimeei, în timp ce Occidentul caută o soluționare pașnică la criza ucraineană.

NATO a solicitat trimiterea unor observatori internaționali în Ucraina și a îndemnat Rusia să își retragă trupele. În opinia secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, „ceea ce face Rusia în Ucraina (…) amenință pacea și securitatea în Europa”.

Kerry a admis că Rusia comite o „eroare enormă”, însă a dat asigurări că „opțiunea militară este ultimul lucru care se vrea într-o situație de acest gen”.

Duminică, președintele Obama a purtat conversații telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, cu premierul britanic David Cameron și cu președintele polonez Bronislaw Komorowski, potrivit unor oficiali ai administrației americane.

3 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente