29.8 C
New York City
vineri, august 19, 2022
AcasăsusS-a pecetluit documentul oficial prin care Sfântul Ioan Botezătorul a devenit protectorul...

S-a pecetluit documentul oficial prin care Sfântul Ioan Botezătorul a devenit protectorul județului Satu Mare

Mănăstirea Scărișoara Nouă cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul a găzduit ieri un moment foarte important pentru județul Satu Mare, umplut cu o mare încărcătură spirituală. Episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului, Prea Sfinția Sa Iustin Sigheteanul, și-a dat acordul pe un pergament, pecetluit cu pecetea episcopală și cu tricolorul românesc, ca Sfântul Ioan Botezătorul să devină în mod oficial protectorul județului Satu Mare. Documentul a fost semnat și pecetluit cu stema județului și de către președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a declarat că dacă anul trecut, prin îngăduința Prea Sfinției Sale Iustin Sigheteanul, a fost proclamat ca și protector al județului Sfântul Ioan Botezătorul, ieri s-a reușit oficializarea deciziei. Astfel, pe un pergament s-a stabilit ca județul Satu Mare să aibă un sfânt protector. Ca să rămână în istorie, pergamentul s-a pecetluit cu sigiliul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și cu sigiliul Consiliului Județean. „Ca în fiecare an, hramul Mănăstirii Scărișoara este un moment important pentru județul nostru. Dacă anul trecut, prin îngăduința Prea Sfinției Sale Iustin Sigheteanul, episcopul nostru, am proclamat ca și protector al județului pe Sfântul Ioan Botezătorul, astfel a orânduit Dumnezeu ca în sărbătoarea județului Satu Mare, în praznicul sărbătorii, să avem parte de un mare eveniment. Sărbătorim și ziua de naștere a Prea Sfințitului nostru Iustin Sigheteanul. Momentul de bucurie este cu atât mai mare. Am pecetluit astăzi, ceea ce am reușit să programăm anul trecut, pe un pergament faptul că s-a stabilit ca județul Satu Mare să aibă un sfânt protector, pe Sfântul Ioan Botezătorul. Ca să rămână în istorie, am pecetluit cu sigiliu acest pergament, și prin cele două semnături. Vreau să profit de acest moment și să îi urez Prea Sfinției Sale Iustin Sigheteanul să aibă parte de multă sănătate, de multă putere de muncă pentru a putea să ne păstorească pe mai departe, pe noi cei din Sătmar”, a declarat Adrian Ștef.
Vicepreședintele Consiliului Județean, Mircea Govor a ținut să îi ureze un călduros “La mulți ani!” Prea Sfinției Sale Iustin Sigheteanul. “Sfântul Ioan Botezătorul ne-a ferit de ploaie astăzi. Dimineață, când am venit, a plouat, iar odată cu începerea slujbei s-a înseninat. Așa că județul Satu Mare este chiar protejat de Sfântul Ioan Botezătorul. Aș vrea să îi transmit și eu Prea Sfinției Sale La mulți ani din suflet, multă sănătate și bucurie, pentru că este alături de județul nostru, și asta contează foarte mult pentru noi. Aș putea să spun că astăzi s-a făcut o minune de la Dumnezeu și ne simțim extraordinar de bine, iar vremea de afară este extraordinară”, a conchis Mircea Govor. Pentru marcarea cum se cuvine a acestui moment de mare însemnătate pentru județul Satu Mare, exarhul Mănăstirilor din Eparhia Maramureșului și Sătmarului, respectiv stareț al Mănăstirii Scărișoara Nouă, arhimandritul Timotei Bel, i-a invitat pe toți credincioșii la o agapă creștinească.

Iată textul documentului:

„„1. Iar credința este încredințarea celor nădăjduite, dovedirea lucrurilor celor nevăzute.

6. Fără credință dar, nu este cu putință să fim plăcuți lui Dumnezeu, căci cine se apropie de Dumnezeu trebuie să creadă că El este și că Se face răsplătitor celor care Îl caută.„

(Evrei, Cap. 11.1,6)

Călăuziți de acest principiu sfânt – cel al credinței – despre care atât de frumos ne relatează Apostolul Neamului ne-am gândit că ar fi potrivit ca în instituția Consiliului Județean Satu Mare să asezăm la loc de cinste un semn al culturii noastre creștine. Astfel cu adresa numărul 4093/27.02.2013 am solicitat binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Prin adresa 4546/04.03.2013 semnată de PS Iustin Sigheteanul s-a primit binecuvântarea ca în data de 24 iunie de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul să fie sărbătorită Ziua Județului Satu Mare.

A fost oficializată în urma binecuvântării primite din partea Episcopiei, în ședința Consiliului Județean Satu Mare cu hotărârea numărul 106/26.04.2013. Prin urmare Sfântul Ioan Botezătorul a fost decretat ca Sfântul Protector al Sătmarului pentru vecii vecilor. Astfel a fost realizată o icoană în vitraliu în holul principal al clădirii Consiliului Județean Satu Mare a Sfântului Ioan Botezătorul. Icoana are deoparte stema județului Satu Mare, iar de cealaltă stema României, flancate de steagurile României și al Uniunii Europene.

Ziua de 24 iunie a fost marcată atât de slujba arhierească de la Mănăstirea Scărișoara cu participarea a numeroși credincioși din întreg județul cât și prin sfințirea vitraliului, moment la care au participat PS Iustin Sigheteanu și conducerea Județului Satu Mare în frunte cu președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu, ca prin rugăciunile Sfântului Ioan Botezătorul să rânduiască sănătate, prosperitate și alese bucurii duhovnicești tuturor sătmărenilor!

Adrian Ștef Președinte Consiliul Județean Satu Mare
PS Iustin Sigheteanul Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente