Acasă Locale Stiri Satu Mare Satu Mare, punct strategic în dezvoltarea unei piețe sud-est europene de gaze...

Satu Mare, punct strategic în dezvoltarea unei piețe sud-est europene de gaze naturale

gazPotrivit unui raport realizat de Energy Policy Group pentru Federația Patronatelor Petrol și Gaze (FPPG), aproape 70% din sistemul de transport de gaze trebuie modernizat și circa 40% din infrastructura distribuției de gaze trebuie reînnoită. Banca Mondială estimează această investiție la suma de 30-35 miliarde de euro până în 2020.

În acest sens, în atenția autorităților sunt două proiecte, dintre care unul vizează județul Satu Mare. Astfel, proiectul „Eastring” al operatorului slovac de sistem „Eustream”, își propune să conecteze punctele de intrare Isaccea (județul Tulcea) și Medieșu Aurit (județul Satu Mare), cu utilizarea conductei Soyuz de la granița slovaco-ucraineană la cea ucraineano-română și a stației de comprimare de la Velke Kapusany.

Un alt proiect vizează conectarea punctelor Giurgiu și Arad, cu o extensie de la Podișor (județul Giurgiu) la Tuzla, pe malul Mării Negre.

Specialiștii sunt de părere că, decisivă pentru poziționarea strategică a României și pentru dezvoltarea pieței regionale de gaze naturale va fi construcția unei conducte care să facă legătura dintre Coridoarele Sudic de Gaz și cel Nord-Sud, care va traversa Europa Centrală de la Marea Baltică la Marea Adriatică.

Potrivit raportului, ambele abordări înscriu țara noastră în culoarul vertical Grecia-Bulgaria-România-Europa Centrală, agreat la nivel inter-guvernamental și decisiv pentru dezvoltarea unei piețe sud-est europene de gaze naturale.

- Advertisment -

Cele mai populare

Show-ul alegerilor americane continuă

Într-o conferință de presă de joi, echipa juridică a președintelui Donald Trump, condusă de Rudy Giuliani, a declarat că Trump a câștigat...

UTA Arad învinge campioana chiar la ea acasă

CFR Cluj, campioana în curs a României, a pierdut duminică seara pe teren propriu cu scorul de 1...

Ca de atâtea ori în istorie, liberalii vin să facă ordine!

Interviu cu Beniamin Kira, candidat PNL la Camera Deputaților Cunoscutul om de afaceri sătmărean, Beniamin Kira, este unul din...

Trag linie și scad…

          Niciodată nu am iubit bilanțurile, mai ales cele existențiale. Ce ai făcut, ce nu, unde ai greșit, sau unde ți-ai rupt...

Comentarii recente