29.8 C
New York City
marți, iulie 5, 2022
AcasăOpinie Sorin OrosSorin Oros: Oferta politică

Sorin Oros: Oferta politică

oros-1
Motto: „Prefer să deranjez cu adevărul decât să fac pe plac cu lingușiri.” Seneca


Aflându-ne în plină campanie electorală voi încerca, azi, să fac o analiză obiectivă a tuturor candidaților. Desigur, omițându-l pe doctorul Coica Dorel și Costel, care fiind primar (încă!) a avut parte de o „analiză de laborator” săptămâna trecută. Analiză care a relevat multe zone nesănătoase, netratate mai precis, ceea ce poate duce pe viitor la dezastre. Dar, sunt convins că doctorul a înțeles, într-un târziu, că patru ani la conducerea unui oraș te seacă de puteri și, cu certitudine, de acum încolo se va preocupa, exclusiv, de soarta lui. De cea a orașului nu va mai putea. – Fără șanse!


Bun… Aleg aleatoriu și spun… Horea Anderco! Brrr…! Parcă și-ăsta a fost primar… cândva. Ah, da, exact, acum vreo 12-15 ani, parcă… Dar nu erau niște discuții despre Sala Polivalentă, despre un anume domn Orha, despre ceva comisioane? Oare nu el era supranumit „primarul 10%”? Oi fi greșind eu? Se poate… Dar nu greșesc când spun că a fost arestat și a stat puțin pe la bulău. Puțin… ca orice politician român postdecembrist. Apoi a câștigat niște bani pe la Haga și a declarat că a fost închis nevinovat. Oare pe bunică-mea de ce n-o saltă nimeni niciodată? Că și ea e nevinovată, sărmana… În fine, e clar că a fost o traumă pentru domnul Horică arestatul, care a trebuit să stea în celulă cu criminalii și violatorii periculoși. La fel de clar e că sunt mari șanse să „te dilești” un pic, pe-acolo, prin beciurile negre. Poate de acolo i se trag vizitele la Spitalul de Psihiatrie. Mă rog, nu intru în detalii… dacă omul e bolnav să-l lăsăm să se trateze. La spital, nu la Primărie. – Fără șanse!


Ștefan Ressler! Forumul Democrat German! Om serios, apreciat și bine văzut de comunitate. Dar după dezamăgirea cu Johannis mă îndoiesc că mai merge cineva, la braț, cu nemții. – Fără șanse!


Adelin Cristian Ghiarfaș! Un nume nou. O față nouă. Director de bancă, situație materială excelentă. Asta ar presupune că nu vrea la Primărie ca să parvină și să-și cumpere patru-cinci mașini. Știe că nu poate circula decât cu una. Candidat din partea P.N.C.Ț.D… un partid de prestigiu, dar rarefiat în ultimii ani. Domnul Ghiarfaș are un proiect electoral foarte bun, care-l face să depășească puterea actuală a partidului. Apropos, el nu promite construirea celui de-al treilea pod peste Someș. Dacă de 20 de ani nici un primar nu a reușit construirea acestuia, probabil nici domnul Ghiarfaș nu o va face. Dar, chestie de bun simț, nici nu-l promite! Dacă se va realiza, cumva, în mandatul său, va fi un bonus! Dar cred că poate face multe alte lucruri utile orașului. Cu transparență, așa cum declară. – Are șanse!


Nicolae Ciorbă! Partidul Național Democrat! Alt nume nou… și cam atât. – Fără șanse!


Kereskenyi Gabor! U.D.M.R.-ist. Actual deputat în Parlamentul României. Cu luări de cuvânt. Și cu inițiative. Deci, nu este doar de decor în Parlament. Și asta e bine. Ce nu e bine e că prin urbe a șoptit o paserică, jaj Istenem!, că Bachus e amic, no, cum se spune?, baratom bun cu deputat ur. Deși acest aspect nu ar trebui să conteze deoarece ține, oarecum, de viața privată. Care e problema dacă unul bea vin, iar altul ulei de frână? Cred că suntem încă departe de o normalitate culturală care să delimiteze acțiunea publică de cea privată. No, asta egy la mână, dar ketto, paserica cirip-cirip, că mare iubăreț de români este Gaborul. Un fel de Ghiță Funar… mai verde! Și nu bine asta la noi, la oraș. No jo… Trecând peste păsăreasca pasericii cred că U.D.M.R-ul avea un candidat mai bun în persoana lui Maskulik Csaba. Acesta are o credibilitate mai mare și este un om echilibrat. Amintește de fostul primar U.D.M.R-ist, Iuliu Ilyes, care n-a fost un primar rău și care nu a alimentat tensiunile dintre români și maghiari. Domnul Kereskenyi, deși nu are susținerea totală a electoratului maghiar, poate să se instaleze în scaunul actualului doctor, tocmai datorită acestui electorat, care este unul unit și ordonat. Dacă această chestiune este una demnă de apreciat, în orice altă ocazie, mă tem că acum electoratul maghiar nu trebuie să voteze etnic. Ci cu mintea. – Are șanse!


Adrian Cozma! P.N.L.! Tânăr cu bani. Și cu faimă de gagicar. Ceea ce e bine. Bărbații trebuie să iubească femeile. Experiență politică minimă. Circulă vorba că ar fi făcut trafic cu țigări. Dar, hoțul neprins e negustor cinstit, așadar rămânem la stadiul de zvon. Programul electoral e bazat, mai mult, pe atacuri ceea ce, deși politica-i curva curvelor nu cadrează cu un om care vrea schimbare, ordine și liniște. E fragil, fără experiență foarte multă de viață. Deși s-a învârtit printre femei mă tem că n-a cunoscut toate tainele „curvei” cu care vrea să se combine pentru următorii patru ani. – Fără șanse!


Csaki Csongor!P.M.P! Un candidat fără istoric, presupus aliat cu actualul primar, Coica, pentru a „sparge” voturile maghiarilor. – Fără șanse!


Adrian Ștef! Politician cu experiență. Bărbat șarmant. A condus patru ani un județ, deci nu i-ar fi greu să conducă un oraș. A realizat multe proiecte propuse, la județ și a reușit să atragă fonduri considerabile. Nu a fost implicat în scandaluri. Punctul nevralgic este părăsirea P.N.L-ului și trecerea la „tăticul Tăriceanu”, la A.L.D.E. Deși, se pare că adevărații liberali, și aici mă refer la cei europeni, sunt cei din această formațiune. Dar nu e singurul și, cum spuneam mai sus, politica-i o târfă. Iar sfinții sunt pictați prin biserici, nu stau prin birourile Primăriilor. – Are șanse!


Ioan Opriș!U.N.P.R! Atât! – Fără șanse!


Vasile Deac! Partidul Puterii Umaniste Social Liberal! Partid nou născut, mort la facere! Candidatul are în oferta politică, pentru oraș, o grădină zoologică! Probabil hiene, șacali, rechini și babuini! Am avut circ, slabe șanse să vrea cineva un parc zoo. – Fără șanse!


Concluzionând, din unsprezece candidați doar trei au șanse de a se instala într-un fotoliu mult râvnit, dar încărcat cu uriașe obligații. Kereskenyi Gabor, dacă electoratul maghiar votează în masă, sub implusul sângelui și nu a rațiunii, Adrian Ștef, dacă electoratul multietnic apreciază munca depusă de acesta la cârma județului și Adelin Ghiarfaș, dacă electoratul vrea un om nou.


Referitor la motto-ul de la început cred că va câștiga cel care nu va linguși electoratul cu promisiuni deșarte. Și cel care-și va ataca cel mai puțin contracandidații.


Sorin Oros

P.S. Între timp, Ștefan Ressler, neamțul, a trecut armele în tabăra lui Kereskenyi, maghiarul. Au pactizat ca orice minoritate care luptă împreună împotriva majorității. Așadar, au rămas zece… pe un loc!

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente