Acasă Locale Nationale SRI: România nu ridică gradul de alertă după atacul terorist de la...

SRI: România nu ridică gradul de alertă după atacul terorist de la Paris

Premierul Victor Ponta a discutat cu președintele Klaus Iohannis și cu directorul Serviciului Român de Informații (SRI), George Maior, despre atacul terorist de la Paris, oficialii convenind că în România gradul de alertă nu va fi sporit.

“Am vorbit cu președintele și cu Maior. Nu se impune ridicarea unui nivel de alertă, nu este niciun pericol pentru România. Monitorizăm situația și suntem în contact cu toate instituțiile”, a spus Ponta.

El a precizat că România nu se află într-o situație specială ca urmare a atacului terorist de la Paris, dar că situația este monitorizată, iar președintele Iohannis va comunica eventuale schimbări.

Președinție: SRI a precizat ca nu există motive pentru modificarea gradului de alertă în România. Administrația Prezidențială a anunțat, miercuri, că președintele Klaus Iohannis a fost informat, prin Departamentul Securității Naționale, de structurile de specialitate, despre situația determinată de atentatul din Franța, SRI precizând că nu există motive pentru modificarea gradului de alertă.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, remis  președintele României, Klaus Iohannis, a fost informat, prin Departamentul Securității Naționale, de către structurile de specialitate, despre situația determinată de tragicul atentat care a avut loc azi la Paris.

”SRI a precizat că nu există motive pentru a se modifica gradul de alertă în România și nu a fost identificat vreun pericol de tip terorist la nivelul țării noastre în acest moment”, se arată în comunicat.

De asemenea, Administrația Prezidențială anunță că ”instituțiile abilitate ale statului urmăresc îndeaproape situația, asigură cooperarea interinstituțională astfel încât cetățenii României să fie în siguranță”.

Cel puțin 12 persoane, inclusiv doi polițiști, au fost ucise, iar alte patru au fost rănite în atacul de miercuri de la sediul săptămânalului satiric francez Charlie Hebdo, un atac de inspirație islamistă și fără precedent, denunțat de președintele Francois Hollande drept un “atentat terorist”, relatează AFP.

Este vorba despre cel mai sângeros atentat comis la Paris în ultimii 40 de ani. Președintele francez, care s-a deplasat rapid la locul atacului, a denunțat “un atentat terorist” de o “excepțională barbarie” și a făcut apel la “unitate națională”.

Soarta și identitatea autorilor atacului armat nu erau cunoscute miercuri la prânz. Potrivit unor martori citați de surse din poliție, ei au strigat “l-am răzbunat pe profet!”, după care au fugit în oraș.

Hollande a convocat o reuniune ministerială de criză miercuri după-amiază, la ora 13.00 GMT (14.00, ora României) la Palatul Elysée. Premierul Manuel Valls a decis să ridice la maximum nivelul planului antiterorist Vigipirate – și anume “alertă de atentate” – în regiunea pariziană, au precizat serviciile șefului Guvernului pentru AFP.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, atacul s-a desfășurat “către ora (locală) 11.30 (12.30, ora României)”, când “doi bărbați înarmați cu un Kalșnikov și un lansator de rachete au pătruns în sediul ziarului” Charlie Hebdo, în centrul capitalei. “Un schimb de focuri cu forțele de ordine a avut loc”, a declarat această sursă.

În timp ce părăseau locul faptei, cei doi agresori au rănit prin împușcare un polițist. După aceea ei au amenințat un automobilist, în nord-estul Parisului, și au lovit un pieton.

Fără să se știe dacă are o legătură cu acest atac, Charlie Hebdo și-a deschis cel mai recent număr, publicat miercuri, cu “Soumission” (“Supunere”), noul roman controversat al scriitorului Michel Houellebecq, unul dintre cei mai cunoscuți autori francezi în străinătate. O lucrare politică de ficțiune, cartea schițează portretul unei Franțe islamizate, în 2022, după alegerea unui președinte musulman al Republicii.

“Previziunile magului Houellebecq: în 2015 îmi pierd dinții… În 2022 sărbătoresc Ramadanul!”, afirmă un Houellebecq caricaturizat, în ediția de miercuri a Charlie Hebdo.

Săptămânalul satiric a fost amenințat în numeroase rânduri după ce a publicat caricaturi cu profetul Mahomed în 2006.

În noiembrie 2011, sediul publicației a fost distrus de un incendiu provocat, catalogat ca “atentat” de către Guvernul de atunci.

În 2013, un tânăr în vârstă de 24 de ani a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a îndemnat, pe internet, la decapitarea directorului Charlie Hebdo, în urma publicării unor caricaturi cu Mahomed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente