sâmbătă, martie 25, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MareTransfuziile de sânge de la Satu Mare funcționează în unitate fără autorizație

Transfuziile de sânge de la Satu Mare funcționează în unitate fără autorizație

spital

Directorul DSP Satu Mare, Dan Cojoc, a declarat că, unitatea de transfuzii sanguine a Spitalului Județean Satu Mare, și nici cea a spitalului TBC nu au autorizație de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică.

El a precizat că managerul Spitalului Județean, Marcela Papici, caută un spațiu adecvat, astfel încât această activitate să fie autorizată. Dacă unitatea de la Spitalul Județean este solicitată, cea de la Spitalul TBC nu prea este folosită.

Spitalul din Negrești Oaș, Spitalul din Carei și Centrul de Transfuzii Sanguine Satu Mare dețin astfel de autorizații de la DSP.

Ministerul Sănătății a realizat o centralizare a situației autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situațiile de la Direcțiile de Sănătate Publică(DSP) din toate județele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unitățile care primesc sânge și produse sanguine de la Institutul Național de Hematologie și Centrele de Transfuzii.

Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de DSP-uri.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, apreciază că situația în care aceste unități au fost ignorate ani la rând nu este acceptabilă și a decis o serie de măsuri de urgență.

În perioada 2-12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planurile de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS județean, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu reprezintă urgențe către alte unități sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente