Acasă sus Vânătoare de spioni.Ultimele clipe ale unui fost elev al Liceului Vasile Lucaciu...

Vânătoare de spioni.Ultimele clipe ale unui fost elev al Liceului Vasile Lucaciu din Carei

O nouă carte ce încearcă să aducă în lumină umbrele ascunse ale istoriei naționale moderne a văzut de curând lumina tiparului.

Neobositul istoric și scriitor prof. Ioan Ciarnău,aduce în atenția cititorilor, sutele de mii de români închiși, torturați și în final uciși mișelește în închisorile comuniste, cu siguranță cei mai vrednici dintre români, adică tocmai aceia care au aprins și au menținut nestinsă flacăra martirajului românesc. Aceștia, dând dovadă de o nemărginită omenie și mai ales de multă îngăduință și toleranță, au lăsat pentru urmași,prin glasul lui Mircea Vulcănescu închis la Aiud, un mesaj-testament: Să nu ne răzbunați!.
Mult timp urmașii martirilor din rezistența anticomunistă au fost marginalizați. Din păcate, chiar și în zilele noastre se mai aud unele voci ostile. În aceste condiții nu e de mirare că cele mai multe dintre famiile care au suferit de pe urma deposedărilor sau a nedreptăților ce le-au fost aplicate au trebuit să părăsească locurile de baștină și să se stabilească prin alte localități, unde au înfruntat greutăți nebănuite, au trebuit să reia totul de la început.
Toate aceste povești greu de crezut, dar cumplit de adevărate se regăsesc între filele cărții-document „Vânătoare de spioni” al cărei autor este  prof. Ioan Ciarnău.Volumul  va fi lansat joi, 31 octombrie 2013, ora 13,00, în sala festivă a Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Carei.
Sunt așteptați să ia parte la eveniment toți iubitorii de carte, de istorie adevărată sau foști colegi ai unora dintre personajele cărții.

O știre laconică din presa  toamnei  anului   1953  încunoștiința opinia publică execuția unui condamnat la moarte. Nimeni altul decât colegul de liceu, careian, Ioan Iuhasz. În pofida faptului că a depășit adolescența, la data crâncenului eveniment se afla încă pe băncile școlii.Născut la 17 noiembrie 1933,  la data execuției (31 octombrie 1953) se îndrepta spre împlinirea vârstei de 20 de ani și  mai avea de durat doar câțiva pași temporali până la adunarea a două decenii de viață și de urmat încă o clasă de liceu.  Știrea m-a cutremurat. Îi purtam imaginea în memorie și pentru că-l aveam acolo. Vestea s-a constituit în traumă. Am împărțit cu el locuirea în dormitoarele internatului, și ni s-au încrucișat drumurile pe sălile școlii. Iar pentru că aveam aceiași vârstă, în pofida faptului că urma, de abia, cursurile clasei a IX-a iar eu mă aflam în clasa  terminală (XI), între noi s-au legat bune punți de comunicare” afirma despre unul din personajele cărții Vânătoare de spioni,colegul său de clasă Tiberiu Vanca.

BULETIN DE CAREI

2 COMENTARII

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bravo Romania!Munții Cernei,in turismului european

Asociaţia Montană Carpaţi anunță că a finalizat proiectul pentru dezvoltarea turistică și economică din zona Munții Cernei, “City Break în munţii Cernei”.

Fonduri Europene pentru IMM

Au apărut propunerile oficiale de granturi pentru IMM: domeniile eligibile și grila de punctaj la proiecte Ministerul Fondurilor Europene...

PNL obține victoria primăriilor

Galben predomină țara și orașul obtinând un scor istoric după mulți ani de efort și munca.PNL este câștigător al alegerilor locale din...

Vor încă un scrutin

Doi candidaţi din comuna Orţişoara din judeţul Timiş, au obţinut acelaşi număr de voturi, astfel că în această localitate urmează să fie...

Comentarii recente