Astazi , va propunem un alt preparat foarte delicios si sanatos!
Salata de vinete simpla , fara maioneza , care este buna atat pentru cei cu colesterolul ridicat , dar si pentru cei care tin dieta si bineinteles si pentru postitorii nostii. Asadar , sa ne apucam de treaba .
Ingrediente :
- 1 kilogram de vinete ;
- 150-200 ml. de ulei de floarea soarelui ;
- 1 ceapă mică , foarte fin tocată ;
- sare , piper ;
- zeama de la ½ de lămâie ;
- 1 cățel de usturoi .
Pentru o salată de vinete bună și deschisă la culoare , e bine să alegem vinete de mărime mijlocie, nu foarte tari.
Inainte de coacere se inteapa usor pentru a evita acumularea de abur . Se coc pe grătarul încins și le întorcem de pe o parte pe cealaltă , până când miezul devine foarte moale.
Le punem într-o sită suspendată , deasupra unui vas și le acoperim cu un capac . Apa conținută se va scurge în vasul colector , iar aburul va face coaja să se desprindă ușor. Decojim vinetele , de preferat cât sunt fierbinți , tinute la scurs în sita de plastic.
Este important să se scurgă bine de suc deoarece , acesta , poate fi amar , afectând negativ gustul salatei de vinete.
Tocăm vinetele cât mai mărunt cu ajutorul unui cutit inoxidabil sau dacă doriți , puteți sa le dati la blender , in functie de textura dorita la salata de vinete.
Le transferăm într-un castron si incepem să turnăm uleiul în fir subțire, ca la maioneză , în timp ce amestecăm continuu cu o lingură de lemn sau cu mixerul . Pe măsură ce se încorporează mai mult ulei în vinete , vom observa cum se formează o pastă tot mai cremoasă și mai deschisă la culoare.Ne oprim cand consideram ca este suficient.
Asezonăm salata cu sare , piper , după gust și zeama de la ½ de lămâie. Lamaia ne ajuta la obținerea unei culori mai deschise dar și la gust. Adaugam ceapa tocata fin si usturoiul razuit , in prealabil.
Salata obtinuta o putem servi cu rosii si paine prajita.Pofta buna!